Temat: [C-MAX 2003-2007] Światła dzienne w naszych autach
View Single Post
Stary 17-07-2011, 12:18   #233
kanalia
ford::amateur

Model: CMax
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Światła dzienne w naszych autach

Witam. Jestem na forum od niedawna i śledzę w miarę możliwości niektóre wątki. Alternator, palące się żarówki itp. Postanowiłem temu zapobiec ale alternator i tak mi zdechł. Na montaż świateł dziennych poświęciłem odrobinę grosza i czasu. ale efekt jest i nikt się w związku z tym do mnie "nie przypina", nie straszy zabraniem dowodu i nie miga światłami z przeciwka. Na badaniach w stacji diagnostycznej też nikt nie miał żadnych aluzji.

Jedyne,co mnie dręczyło, to chęć posiadania "bajeru" jaki jest w Audi lub mercedesie, gdzie po włączeniu świateł mijania te dzienne niby przygasają. Ale udało się. Po przeszukaniu neta i sklejeniu dwóch schematów zamierzony efekt został osiągnięty a koszt elementów, to około 30 zł + nieopisana satysfakcja, natomiast koszt modułu o podobnej zasadzie działania na Alledrogo z przesyłką, to około 100 zł.
Fabrycznie nie posiadałem świateł przeciwmgłowych, więc skusiłem się na montaż taki jak na zdjeciu.
Uruchamiam silnik-zapalają się światła dzienne,włączam postojowe-dzienne gasną,włączam mijania-zapalają się dzienne,ale na obniżonym napięciu, nie powodując oślepiania kierowców jadących z przeciwka. W razie bardzo wnikliwej i nadgorliwej kontroli w module mam dodatkowy wyłącznik, który odcina zasilanie świateł dziennych przy włączonych światłach mijania i przed zabraniem dowodu jestem w stanie przywrócić odpowiedni stan w kilka sekund. Póki co, nigdzie nie pisze,że nie można mieć świateł pozycyjnych w zderzaku i nikt jeszcze się do mnie nie przyssał.
Obecnie kąt ustawienia świateł został już poprawiony i świecą do przodu a nie na boki, tak jak widać to na zdjęciach.
światła takie,bez modułu : http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-d...694091967.html
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC022061.jpg (55.7 KB, 368 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC022151.jpg (55.5 KB, 342 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC022161.jpg (81.9 KB, 346 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez kanalia ; 17-07-2011 o 13:06
kanalia jest offline   Odpowiedź z Cytatem