Temat: [Galaxy 1994-2000] Klimatyzacja-szwankuje
View Single Post
Stary 20-07-2011, 21:49   #187
Przemek_PC
ford::professional

Model: Galaxy
Silnik: 2,3+LPG automat GHIA
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: klimatyzacja-szwankuje

A w ogóle to non-stop jeździmy z klimą, szczególnie zimą kiedy są ku temu warunki (odpowiednia temp. na zewnątrz). Uchroni to przed zatrzymaniem w miejscu sprężarki to raz a dwa powietrze w aucie będzie znacznie przyjemniejsze nawet jeśli trzeba będzie je ogrzać.

MACIABA, po zatarciu sprężarki na 100% trzeba ją wymienić lub zregenerować co jest oczywiste a oprócz tego wymienić osuszacz (tutaj zdania podzielone ale lepiej to jednak zrobić) i wypłukać cały układ z opiłków. Są dwie metody na płukanie, pierwsza to podpięcie się do maszyny co jak sie dowiadywałem miało kosztować ok. 500zł a druga to metoda garażowa, polegająca na wlewaniu do skraplacza (chłodnicy klimy) benzyny ekstrakcyjnej a następnie wtłaczanie pod ciśnieniem azotu i odbieranie płynu na drugim końcu skraplacza. Czynność tę należy powtarzać aż opiłki przestaną być widoczne. Następnie zamiast benzyny wlewa się denaturat aby pozbyć się wody z układu, wymienia się osuszacz, spina cały układ i sprawdza szczelność. Jak jest ok to napełnia się układ czynnikiem co kosztuje różnie ale średnio coś koło 150-200zł. Moją klimę doprowadziliśmy do porządku metodą garażową ale zacznę od początku. Sprężarka która była w aucie po kupnie nie działała, została wymieniona na używkę, układ szczelny, napełniony, odpalony silnik, klima działa... 5 minut i sprężarka staje. Metoda garażowa czyli 4 litry benzyny, wielokrotne płukanie i litr denaturatu. Następna sprężarka, układ szczelny, napełniony i jazda, klima działa (odpukać) dwa lata i działa non-stop tak jak napisałem na początku postu. Koszt to 200zł sprężarka, benzyna nie pamiętam ale dajmy na to 50zł, robota mechanika przy moim czynnym udziale wraz z napełnieniem klimy 200zł czyli całość 450zł tyle ile utargowałem z tytułu niedziałającej klimy kiedy kupowałem auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Osuszacza nie wymieniałem bo mechanik stwierdził, że nie trzeba i wygląda że miał rację jednak co do tego nie jestem przekonany i jak pisałem lepiej go wymienić.

Ford Galaxy 1999, 2,3+LPG, automat, GHIA, kapitańskie fotele - wspaniały towarzysz podróży

Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 20-07-2011 o 22:06
Przemek_PC jest offline   Odpowiedź z Cytatem