Odp: wylacza turbine na 5 powyzej 3 tys obr
Po pierwsze: Podjedź na komputer i niech sprawdzą co to za błąd. To raczej da Ci pełen pogląd. Jeśli błąd resetuje się po zgaszeniu silnika to najlepiej po wyskoczeniu sprężynki od razu komp bez wyłączenia zapłonu.
Po drugie: Przynajmniej u mnie wtryski dały wyraźny komunikat pt.: "Błąd wtryskiwacza na cylindrze nr 3" - czy jakoś tak. Osobiście widziałem na komputerze u mechanika u którego byłem.
Po trzecie: Sprężynka pojawiająca się z winy wtrysków = tryb awaryjny i natychmiastowy spadek mocy i prędkości. Przynajmniej jak wtryski są bliskie śmierci. u mnie nie było żadnych objawów wcześniejszych. Po prostu nagle zaczęło mnie szarpać, przejechałem jeszcze 300 metrów, sprężynka, odcięcie mocy, drgawki bo prawdopodobnie przestał pracować jeden cylinder i kaplica. Wcześniej auto nie dawało żadnych sygnałów ostrzegawczych, że mają wysypać się wtryski. Okazało się, że jeden był totalnie martwy - nie przelewał w ogóle paliwa. Też osobiście to widziałem. Swoją drogą dziwne, że jeden wtrysk był totalnie utrupiony, a auto wcześniej nie ostrzegało mnie, np. poszarpywaniami, o kończącym się jego żywocie.
Po czwarte: Zrobienie na wszelki wypadek próby przelewowej nie boli
Ostatnio edytowane przez metmusic ; 21-07-2011 o 12:21
|