View Single Post
Stary 22-07-2011, 23:04   #21
zelazowy
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus mk1
Silnik: 1.6 Zetec
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: ekonomia diesli to ściema. ADAC rozwiał wszelkie możliwości

Mi się w tych nowych dieslach nie podoba wysilenie silnika. Diesel miał być poczciwym bezawaryjnym mułkiem do pracy, jeżdżącym na byle co. A teraz wyciągają te konie z każdego cm^3 i robią z niego wyścigówkę... Kiedyś z 1.8, 1.9 było 60KM a teraz, ech... Jeszcze ten mój, 90 konny jest niewysilony i długo jeszcze popracuje bezawaryjnie po tym, jak buda już dawno się rozsypie.

Ta minimalizacja już się odbija, kiedyś chciałeś więcej mocy z diesla - kupowałeś większego diesla, teraz wystarczy zawirusować i proszę uprzejmie, a wtryski, dwumasa leci, do tego trzeba uważać na paliwo. Mój na bio spali więcej, ok. Ale pojedzie.

Wg mnie diesel to do pracy, nie na wyścigi, a chcesz mieć więcej koni - V6, V8, choćby z gazem, ale co za brzmienie! Lubię dźwięk swojego TD przy 3k obrotów, ale jak jechałem akurat obok Mustanga to przeklinałem ten klekot bo zagłuszał mi symfonię. Kierowca Mustanga musieć zauważył mój głupi uśmiech od ucha do ucha, bo wbijał na obroty silnik, a mój uśmiech powoli przechodził na taki dookoła-głowny.