View Single Post
Stary 25-07-2011, 10:15   #7
Matsil
ford::amateur

Model: Toyota Avensis
Silnik: 2,2 D-CAT
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Ostrzeżenie nt. ogłoszenia 2.5T i pytania

Cytat:
Napisał drtz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co do mulowatosci 220KM - pierwsze slysze - moze faktycznie ten egzemplarz zakatowany (ale na takim przebiegu?!) a moze jestes przyzwyczajony do charakterystyki diesli? bo obiektywnie ten model jezdzil naprawde do rzeczy.
Na co dzień jeżdżę dość mocnym dieslem, więc przyzwyczajenie jest, ale też od czasu do czasu wsiadam do skody octavii RS 2.0TSI 200KM benzyna i to auto po prostu wymiata, charakterystyka oczywiście inna, trzeba wyżej kręcić itd. W porównaniu do tego forda 2.5T nie ma porównania, auto może trochę lżejsze, ale i moc mniejsza, za to odczucia diametralnie inne. Myślę jednak, że coś z tym autem było nie tak, bo na papierze wygląda to inaczej. Z drugiej strony medalu, to często użytkownicy 2.5T uskarżają się na brak mocy i już po wyjeździe z fabryki na hamowni silniki wykazują mniej niż 200KM. W VW jest odwrotnie i często gratisowo dostaje się kilka koni więcej.

Mam jeszcze pytanie co do diesli, bo w tych silnikach można znacznie bardziej przebierać w autach używanych, 90% "używek" to właśnie klekoty. Czy wszystkie te silniki, szczególnie 2.0TDCI są wyposażone w filtr DPF? Chodzi mi o roczniki 2008 wzwyż. U mnie auto ma jeździć na krótkich odcinkach, głównie po mieście, więc takie rozwiązanie niestety najlepszym nie jest.
Matsil jest offline   Odpowiedź z Cytatem