Cytat:
|
co do mulowatosci 220KM - pierwsze slysze - moze faktycznie ten egzemplarz zakatowany (ale na takim przebiegu?!) a moze jestes przyzwyczajony do charakterystyki diesli? bo obiektywnie ten model jezdzil naprawde do rzeczy.
|
Na co dzień jeżdżę dość mocnym dieslem, więc przyzwyczajenie jest, ale też od czasu do czasu wsiadam do skody octavii RS 2.0TSI 200KM benzyna i to auto po prostu wymiata, charakterystyka oczywiście inna, trzeba wyżej kręcić itd. W porównaniu do tego forda 2.5T nie ma porównania, auto może trochę lżejsze, ale i moc mniejsza, za to odczucia diametralnie inne. Myślę jednak, że coś z tym autem było nie tak, bo na papierze wygląda to inaczej. Z drugiej strony medalu, to często użytkownicy 2.5T uskarżają się na brak mocy i już po wyjeździe z fabryki na hamowni silniki wykazują mniej niż 200KM. W VW jest odwrotnie i często gratisowo dostaje się kilka koni więcej.
Mam jeszcze pytanie co do diesli, bo w tych silnikach można znacznie bardziej przebierać w autach używanych, 90% "używek" to właśnie klekoty. Czy wszystkie te silniki, szczególnie 2.0TDCI są wyposażone w filtr DPF? Chodzi mi o roczniki 2008 wzwyż. U mnie auto ma jeździć na krótkich odcinkach, głównie po mieście, więc takie rozwiązanie niestety najlepszym nie jest.