View Single Post
Stary 26-07-2011, 09:21   #4
lck
ford::amateur

Model: focus mk1 sedan
Silnik: 1,8 tddi
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Czyszczenie kolektora

młody007 jak dobrze widzę to są zdjęcia egr z mondeo 2,5 v6 a my mamy 1,8 tddi.
Różnica widoczna na pierwszy rzut oka, to że ten na zawór odkręca się od kolektora a nasze (przynajmniej u mnie fot poniżej) egr jest zintegrowane z kolektorem .

Z moich oględzin wynika że kolektor ssący jest mocowany na 8 śrubach, z czego do 4 dolnych jest utrudniony dostęp przez kolektor wydechowy, który to trzeba zdemontowac.
Z innych postów, między innymi o demontażu turbo, mam już jakiś obraz całej pracy do wykonania. Niestety muszę poczekac na wolny kanał u znajomego bo sam takim nie dysponuję.
Jeżeli operacja przebiegnie pomyślnie postaram się o opis moich wyczynów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Chociaż ostatnio naszła mnie taka myśl, że skoro nie ma żadnych dziwnych objawów tzn. nie kopci, nie falują obroty, nie muli , czy jest sens to rozbierac i czyścic, czy po prostu zaślepic egr w takim stanie jak jest teraz?

Na koniec mam pytanie, na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono jakieś urządzenie między turbiną a egr - Czy ktoś wie co to jest i jaką pełni funkcję ?
Z góry dzięki.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg egr.jpg (86.7 KB, 282 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg co to jest.JPG (59.5 KB, 286 wyświetleń)
lck jest offline   Odpowiedź z Cytatem