Odp: szarpie w temperaturze posredniej
Przewody, które wymieniłem (poprzedni post) to krytykowane Janmory (tylko te były dostępne w trasie). Problem powrócił po powrocie z dłuższej trasy, przy jeździe miejskiej. Sugerując się złymi opiniami na temat kabli Janmor i mając nadzieję, że to przyczyna problemu, zakupiłem kolejny zestaw kabli - tym razem NGK (na marginesie - jakościowo niczym się nie różnią od Janmorów, mają gorsze zapięcia).
Po wymianie pojeździłem jeden dzień bez większych problemów. Dziś znów szarpało i dławiło. Nie zamierzam wydawać ponad 300zł na komplet oryginalnych przewodów, dlatego Panowie proszę o pomoc.
Jaka jeszcze może być przyczyna szarpania i dławienia przy zmianie biegów? Co mógłbym jeszcze samodzielnie sprawdzić wykluczyć?
Co mi przychodzi do głowy:
- cewka? - czytałem, że to raczej mało awaryjny element,
- świece - jakie mogą być objawy uszkodzenia niedawno wymienionych świec (motorcraft),
- mam do wymiany uszczelkę pod pokrywą zaworów+zawory do regulacji, silnik bierze olej,
- nie wiem czy to ma znaczenie, ale gdy dodaję gazu "ręcznie" (przy otwartej masce) zwiększenie obrotów poprzedza chwilowy świszczący odgłos...
- układ paliwowy? (niedawno wymieniany filtr paliwa)
|