Temat: [Kuga 2008-2012] Po czym poznać że DPF dopala sadzę.
View Single Post
Stary 28-07-2011, 08:11   #30
kedar1333
ford::amateur

Model: Ford Kuga
Silnik: 2000 cm3 TDCI 136ps
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Po czym poznać że DPF dopala sadzę.

Witam
panowie mam Kuge z przebiegiem 60 tys. km, salon polska, serwisowana, użytkowana w cyklu mieszanym, dojazd do pracy 14 km. Niedawno wróciłem z nad morza trasa liczyła około 600 km w jedna stronę. Auto zostało prze zemnie nieźle pogonione. Po powrocie do domu na drugi dzień trasa z żona na zakupy do miasta jakieś 3 km w jedną strone powrót do domu i ząk, komunikat awaria silnika żółta dioda śilnika świeci się na kokpicie, auto przeszło w tryb serwisowy. Po dojechaniu do domu podłączyłem komputer i wyskoczyły dwa błędy P2463 i P244b. Aby się nie rozpisywać oba w przybliżeniu informowały o przepełnieniu (zatkaniu) filtra DPF. Cóż mi pozostało jak wezwać lawetę i oddać auto do serwisu. Tam diagnoza identyczna z moją czyli zapchany przedmiotowy filtr. Panowie z serwisu przystąpili więc do komputerowego wypalenia. Polegało to na podłączeniu komputera do auta i utrzymywaniu przez około 40 minut obrotów silnika na poziomie 3000, oczywiście nie działo się to w trybie ciągłym. Efekt po dwukrotnym wypaleniu filtr działa, błędów brak. Koszt operacji po rabacie 500zł. Z informacji jakie uzyskałem w serwisie mój model Kugi posiada filtr DPF bezobsługowy samo wypalający (w teorii jak widać). Dopalanie odbywa się samoistnie przy pomocy specjalnego płynu który należy sprawdzić po przejechaniu 60 tys. Ford serwisom zaleca jego uzupełnianie dopiero po wymianie filtra na nowy czyli w przypadku naszego auta po przebiegu 120 tys.km. Ważna informacją jaką uzyskałem w serwisie jest to iż nasze fordy nie sygnalizują w żaden sposób dopalania sie filtra DPF jedyną możliwością wyczucia tego momentu jest fakt iż auto w trakcie jazdy podczas wypalania DPF-a przez chwile zaczyna szarpać przy dodawaniu gazu innych objawów rzekomo nie ma. Co do mojego auta i mojego przypadku być moze miałem pecha, jednak nie jest to moje pierwsze auto z filtrem DPF tak więc wiem o co tu chodzi starałem się co kilkaset kilometrów auto przegonić lecz efekt moich zabiegów i tak okazał się mizerny, dodam tylko że z autami z filtrem DPF zrobiłem już kilkaset tysięcy kilometrów i pierwszy raz mi się zapchał.
Pzdr

Ostatnio edytowane przez kedar1333 ; 28-07-2011 o 08:18
kedar1333 jest offline   Odpowiedź z Cytatem