Temat: [Mondeo 2000-2007] Klimatyzacja a spadek mocy
View Single Post
Stary 29-07-2011, 07:49   #87
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Klimatyzacja a spadek mocy

Nie piszę że demonizujesz i zapewne w wielu przypadkach jest tak jak mówisz.
Zabrałem głos w temacie bo u nas w firmie (tak tak w wulkanizacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) też od jakiegoś miesiąca napełniamy klimę, niestety ceny usług są na takim poziomie że poza "sezonem" ciężko przeżyć. Generalnie "automatyczna" maszynka działa w ten sposób że wpisujemy dane samochodu , baza jest góra dwa lata do tyłu ,więc praktycznie mamy wszystkie samochody jakie jeżdżą bo te na gwarancji raczej jeżdżą do ASO , najpierw ściąga czynnik który mamy wraz ze starym olejem , następnie próżnia ,napełnienie klimy wraz z olejem (oleju dodaje tyle co ściągnął + 10g ) Tutaj trzeba uważać bo jeżeli nie mieliśmy nic czynnika w układzie i oleju to 10g które doda to za mało, następnie dodaje 5g UV i tyle, tak działa automat. Oczywiście każdą z operacji można przeprowadzić "ręcznie" w dowolnej konfiguracji.
Samo przeszkolenie trwa 1 dzień i dostaje się podstawowe wiadomości, niestety dopiero praktyka pozwala nabrać doświadczenia, wiadomo najpierw uczyliśmy się na naszych samochodach, początki są trudne w każdej branży... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Patrząc z drugiej strony , ja w pobliżu znam jeden dobry serwis klimy ,który kompleksowo zajmuje się klimatyzacją od lat i mam do nich wielki szacunek, tylko że tak jak piszesz klimatyzacja w samochodach to już standard i przybywa ich w masakrycznym tempie i jeżeli trafi się problem u takiego fachowca trzeba czekać na termin 2 tygodnie , to myślę że takie zakłady robiące podstawowy przegląd z dobiciem, ozonowaniem itp.. są jak najbardziej potrzebne.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

Ostatnio edytowane przez jvc ; 29-07-2011 o 07:51
jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem