View Single Post
Stary 04-08-2011, 23:21   #1
Łukasz1
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 Duratec He
Rocznik: 2009
Domyślnie Szarpanie silnika, wariująca wskazówka prędkościomierza.

Witam.
Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Mam mondeo z silnikiem 1.8 zetec 16V i założoną instalację gazową.
Przez 2 lata od założenia instalacji nie było żadnego problemu z autkiem.
Problem zaczął się ok. półtora roku temu, a mianowicie podczas jazdy przy rozgrzanym silniku dodając gaz przy niższym zakresie obrotów szarpało silnikiem. Wraz z szarpnięciami delikatnie skakała wskazówka od prędkościomierza (ok10km/h na zegarze). Natomiast na biegu jałowym szarpnięcia silnika również występowały (czuć było jakby wibracje silnika różniące się znacznie od normalnej pracy. Nie były to ciągłe wibracje, lecz występowały dosyć często ale nieregularnie). Wskazówka prędkościomierza na jałowym skakała nawet do końca zakresu i automatycznie nabijała kilometry na liczniku. Dodam, że zimą zjawisko to jest łagodniejsze niż latem.
Najpierw zostały wymienione świece i przewody WN. Następnie wykluczyliśmy cewkę. Po wymianie ww. części była chwilowa poprawa ale niedługo później wszystko było już po staremu. Dodam, że razem z szarpaniem zapalała się kontrolka check engine.
"Gazownik" zmniejszył przerwy na świecach, co poprawiło sytuację w ten sposób, że mniej szarpało i kontrolka się już nie zapalała. Lecz usterka nie została usunięta.
Potem byłem u mechaników w Lublinie. Chłopaki od gazu wykluczyli błąd instalacji. Inny mechanik podpiął pod komputer i sprawdzał lambdę i inne pierdoły, potem ciśnienie sprężania i czy układ dolotowy nie pobiera "lewego" powietrza. Na koniec zwiększył przerwy na świecach do prawidłowych. i po tym ost zabiegu wszystko wróciło do normy (czyli większe szarpanie i kontrolka). Poradzili mi tam, że to może być elektryka i żeby posprawdzać podłączenia przewodów instalacji gazowej do silnika. Po powrocie do domu "gazownik" posprawdzał lutowanie tych podłączeń i zmniejszył z powrotem przerwy. (czyli mniejsze szarpanie i brak check engine). I poradził fachowca od fordów. Tamten podłączył pod komputer i stwierdził, że trzeba wymienić sterownik pompy ABS'u.
Oczywiście po wymianie nic się nie zmieniło. Więc namawiał do wymiany komputera, ale tego już nie zrobiłem.
Już nie mam żadnych pomysłów.... Byłbym wdzięczny za radyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łukasz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem