Nierówno chodzi na LPG i benzynie 1.3 J6A
Witam!
To na tym forum niestety nie mój pierwszy topic.
Po okresie w którym autko sprawowało się znakomicie maj - lipiec
znowu pojawiły się wczoraj problemy...
Otóż silnik z niewiadomych przyczyn zaczął wczoraj najpierw na LPG lekko poszarpywać i od czasu do czasu strzelał gaz w kolektorze. Nie było to aż tak bardzo uciążliwie, bo przez poprzednie miesiące się do tego przyzwyczaiłem. Przełączyłem na benzynę i było o niebo lepiej.
W tym dniu zrobiłem około 200 km no i pod wieczór to już w ogóle tragedia. Samochód chodzi nie równo nawet na benzynie, gdzie zawsze chodził idealnie.
Na benzynie najbardziej charakterystycznym objawem jest bardzo znikoma moc, a do tego bardzo powolna reakcja na dodanie gazu ( zarówno benzyny jak i LPG ) a do tego oczywiście szarpanie. Natomiast gaz to samo, ale no jeszcze do tego strzela i jeszcze słabszy jest. Myślałem ze to coś z zapłonem, ale kable są w miarę nowe, wymieniane w styczniu, wiec wątpię, ze w tym leży problem. Świece też są w dobrym stanie.
Nie mam kompletnie pojęcia co to może być ;/ mechanik podejrzewa, ze membrana w reduktorze się kończy już, no ale w takim razie, czemu na benzynie tez problemy ?
Próbowałem dzisiaj coś z tym zrobić, zmieniałem kable na stare, przekręcałem świece, i dużo więcej, ale nic nie pomogło.
Proszę o jakieś rady bądź wskazówki bo auto mi niedługo będzie bardzo potrzebne i muszę to jak najszybciej naprawić.
Pozdrawiam
|