View Single Post
Stary 07-08-2011, 19:18   #17
Rystar22
ford::average

Imię: Przemek
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 115km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak i czym wyczyścić kolektor ssący?

Cytat:
Możesz podać więcej szczegółów całej akcji?
Witam,

niestety zdjęć nie robiłem żadnych (ręce tak upierdzielone, że żal czegokolwiek innego dotykać było). Z kanału nie korzystałem wszystko od góry. Trudności które napotkałem to raczej zapieczone śruby. Zdemontowałem filtr paliwa żeby mieć więcej miejsca. Jak pisałem wcześniej to przy demontażu kolektora ssącego przeszkadza pompa wspomagania, którą trzeba popuścić na śrubach i odciągnąć w stronę nadkola. Przy składaniu wszystkiego nie zakładałem nowych uszczelek (zresztą jedyną uszczelkę, którą zauważyłem była na kolektorze wydechowym taka metalowa) Bardziej szczegółowych danych nie mogę napisać bo zasadniczo to szwagier mechanik rozkręcał i skręcał a Ja byłem jako pomocnik od podawania kluczy i innych takich tam :-). Przy skręcaniu wszystkiego szwagier musiał się wczołgać pod foczkę i odkręcić jakieś śrubki od wydechu (na wysokości katalizatora chyba) bo nie szło zamontować kolektora wydechowego. Według mojej opinii cała operacja nie wyglądała na zbyt skomplikowaną. Demontować wszystko po kolei co związane jest z wywaleniem kolektorów.

(Pewnie zbytnio nie pomogłem tym opisem, ale to wszystko co zauważyłem przy demontażu i montażu)