View Single Post
Stary 12-08-2011, 12:40   #1
michool
ford::amateur

Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCi, 130KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Palący się czujnik ABS i antypoślizgowy

Witam,
tak jak w temacie palą mi się dwie kontrolki na desce od ABSu i systemu antyposlizgowego.
Jednak ustera jest wynikiem uszkodzonego łożyska. Jakiś czas temu musiałem dojechać do domu z wakacji z uszkodzonym łozyskiem. Wówczas paliły mi się trzy kontrolki dwie, o których pisałem i jedna od hamulca (całe koło było bardzo mocno nagrzane). Po wymianie łożyska mechanik powiedział, że w focusie jest przy łożysku jakaś tarczka magnetyczna, która jest związana z tym czujnikiem. Niestety po wymianie łożyska jak już koło ostygło okazało się że czerwona lampka od hamulca zgasła ale niestety dwie (abs i natypoślizgowy - kolor pomarańczowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) cały czas się palą.
Czy mógłbym prosić o informację czy w kole są jeszcze jakieś czujniki, które mogły się uszkodzić w wyniku wysokiej tempertatury? Na allegro widziałem jakieś kabelki, które są niby czujnikami ABS ale niestety na wszystkich jest opis bez ESP (czy ESP to właśnie ten system antypoślizgowy)?
I jeszcze jedno pytanie czy po ewentualnej wymianie czujnika będe musiał odwiedzić serwis w celu usunięcia błędu z komputera?

Dodam że problem dotyczy tylnego koła od strony kierowcy Focus 1.8 TDDi (90KM), 1999 sedan

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Michał
michool jest offline   Odpowiedź z Cytatem