Temat: [Mondeo 2000-2007] szarpanie (dławienie się) silnika
View Single Post
Stary 13-08-2011, 17:26   #17
artiwie15
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: szarpanie (dławienie się) silnika

Witam, panowie, mam problem z Mondeo 2.0 mk3 benzyna, problem nastepujacy, gdy kupilem auto mial delikatne szarpniecia naprawde delikatne nie przejmowalem sie tym, zamontowalem sekwencje gazu i bylo narazie dobrze, nieraz zapalal sie check wtedy jechalem do mechanika ustawial znowu gaz i gasil check bylo ok. Zaczal szarpac na gazie coraz coraz mocniej do 2 tys obrotow pozniej ok, pozniej zaczal szarpac najbardziej do 2 tys ale tak przy 3 tys i 4 tez sobie lubil szarpnac, wtedy problem podobny pojawil sie na benzynie. Takze szarpie. Jak odpale zimne auto to obroty skacza 3 razy do ok 1200 obrotow po czym spadaja do 750 na benzynie, na gazie potrafi do 500 i wtedy prawie auto zgasnie.Takze jesli auto jest zimne wiem ze tak sie nie powinno robic ale tak jak wcisne gaz do dechy to ledwo przyspiesza do 3 tys obrotow dopiero pozniej takie ma szarpniecie ze idzie lepiej. Gdy wlacze silnik i wcisne gaz do dechy na biegu jałowym to czuc jakby silnik zaczal sie ruszac na poduszkach w sensie zadlawil i na jeden garnek przestal palic na gazie jest jeszcze gorzej. Swiece wymienilem przed gazem 2 tys km temu. Ostatnio byla juz masakra silnik chodzil na 3 gary przy wkrecaniu na obroty. Wymienilem kable WN na NGK, jest lepiej ale nadal nie to samo. ODkrecilem cewke sprawdzilem, jest ladna nie ma uszkodzen oraz nie ma okopcenia. Panowie co robic czyzby cewka? Patrzylem w innych tematach ale zawsze ktos cos innego pisze. Nie mam jak podmienic cewki. Wiec nie wiem czyscic Egr, nie wiem co z klapkami, kompresje mam 10 ( za miesiac bedzie robiony remont silnika) przede wszystkim czy kupowac cewke ? Czy to pomoze? Pozdrawiam
artiwie15 jest offline   Odpowiedź z Cytatem