View Single Post
Stary 14-08-2011, 13:15   #32
Biniol

Domyślnie Odp: Wszyscy fordowicze z WlkP łączcie się, kto, skąd czym jeżdzi ??

Witam!

Od 3 tygodni pełen radości fascynacji śmigam następującym samochodem:

Ford Focus, '99, 1.6 16V Zetec, GHIA

Pierwsze spostrzeżenia:
Jezdzi się bardzo dobrze, dobrze się trzyma (choc moze to i zasługa dobrych opon pirelli które założył poprzedni właściciel). Wg mnie jest głośno w środku, wydaje mi się słabo wygłuszony czy też uszczelniony (szumy wiatru przy 110).
Pozycja za kierownicą jest bardzo przyjemna (możliwośc dostosowania fotela pod lędźwia jeszcze ja nawet poprawia). Spalanie jest takie jak się opisuje (ok 8l w cyklu mieszanym).

Z niedoskonałości które ma moje auto:
- Czasami zdarza się że szarpnie 2-3 razy na zimnym silniku przy zmianie biegu na 2 lub 3
- Delikatny zapach benzyny po zatrzymaniu auta w tylnej jego części
- Skrzypią (trą) zawiasy drzwi przednich kierowcy (sikałem WD40 i nicGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) - myslałem ze są zwieszone ale wszystkie linie względem tylnych i "budy" są ok

czytałem już na sporo na oba tematy i wiem mniej wiecej co moze byc przyczyną, ale jesli ktoś może jeszcze coś poradzić to bede wdzieczny

Do tej pory z sukcesem udało mi się kilka usprawnień Forda:

- Wymieniłem pękniętą sprężynkę przy dźwigni skrzyni biegów (skrzynia nieodbijająca z lewej pozycji jałowego luzu) - śmiga bezbłędnie
- Zregenerowałem klosze lamp przednich (wyglądały fatalnie... matowe i pozółkłe) - obecnie nikt się im nie oprze a relację wrzucę gdzieś tu na forum jak zrzuce zdjecia z telefonu

Pozdro, Adam
  Odpowiedź z Cytatem