View Single Post
Stary 17-08-2011, 00:03   #1
KKKC
ford::amateur

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 Tddi
Rocznik: 1999
Domyślnie Focus - kontrolka oleju zapala sie przy 2200 - 3000 obrotów

Witam...

Szukałem na szukajce ale nie znalazłem identycznych problemów.

Proszę o szybką odpowiedź gdyż jutro zamierzam się zwrócić z reklamacją po wymianie rozrządu.

W dniu dzisiejszym oddałem autko do mechanika na wymianę rozrządu ( pasek + rolka napinająca ). Po wymianie, gdy silnik nabędzie odpowiednią temperaturę pracy w okolicach 2200 - 3000 obrotów zapala mi się kontrolka od oleju. Gdy tylko zmniejszę obroty ( do 2200 ) kontrolka gaśnie. Nie próbowałem męczyć silnika na wyższych obrotach ze względu na obawy zatarcia silnika. Zauważyłem że czasami kontrolka mruga gdy tylko przekroczy 2200 obrotów a do 3000 świeci ciągle. Wcześniej takich anomalii nie zauważyłem. Przed wymianą raz na dwa tygodnie robiłem trasę ok 200 km, w czasie której dawałem porządnie w palnik by się co nieco tam przedmuchało i wszystko było normalnie, żadna kontrolka się nie zapalała.

Proszę powiedzcie co mechanik mógł zepsuć w trakcie wymiany rozrządu.

Olej i filtr wymieniany w lutym tego roku na platinum 10w40.
Świece nowe - luty 2011
Silnik 1.8 Tddi 90 km 99r.
Olej sprawdzałem stan jest na max. wcześniej było ok 2mm mniej. Może teren na którym sprawdzałem stan oleju był znacznie odbiegający od poziomu.

Silnik odpala normalnie, kontrolki gasną jak zwykle dopiero po rozgrzaniu pojawia się w/w problem.
Celowo zrobiłem małą traskę po wymianie żeby sprawdzić czy wszystko jest ok a tu takie "klocki".

Proszę o szybką odpowiedź. Jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, i chcę mieć jakieś podstawy do rozmów w tej sprawie w trakcie reklamacji.

Zrozpaczony KKKC

-----------------------------------------------------------------------------------------

Dziś (17.08.2011) z samego rana oddałem autko do zakładu w którym robiono mi rozrząd.
Po ściągnięciu osłony widać wgłębienie w misce olejowej. Mają ją wyprostować i przykręcić na silikon. Olej odzyskają i wleją z powrotem bo niedawno był wymieniany. Dam znać jak będzie się zachowywało autko po tej ingerencji.

------------------------------------------------------------------------------------------
18.08.2011 już jest ok

Pozdrawiam
KKKC

Ostatnio edytowane przez KKKC ; 18-08-2011 o 13:20
KKKC jest offline   Odpowiedź z Cytatem