Odp: TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??
AKuba, tak jak piszesz - terkotanie trwające ok sekundy, tylko, że w moim wypadku nie jest to regularne tzn. występuje tylko przy wciskaniu sprzęgła, na biegu jałowym tego nie słyszę. Na postoju na pewno słyszę różnicę między pracą przy wciśniętym sprzęgle, a pracą bez wciśniętego sprzęgła, ale szczerze mówiąc trzeba się wsłuchać i gdybym nie czytał o objawach dwumasy czy sprzęgła to pewnie bym nie zauważył.
muli9, a powiedz mi jaki jest objaw padnięcia? Chciałbym uniknąć teraz niepotrzebnych wydatków, ale nie chcę też np w święta czekać na lawetę. Czy wymiana tego elementu jest tak samo skomplikowana jak wymiana sprzęgła i dwumasy? Jeżeli za 20 tys po wymianie wysprzęglika padnie dwumasa to trochę szkoda podwójnej roboty :/
Taka jeszcze moja obserwacja (może nie związana z tematem) - przy dojeżdzaniu do świateł jak toczę się na luzie i zwalniam od około 30 km/h to zaczynam czuć jakby przednie koła były lekko kwadratowe bo samochód nie jedzie jednostajnie tylko tak jakby ktoś delikatnie go przyhamowywał pulsacyjnie. Ręczny na pewno nie blokuje.
|