Odp: Wibracje na postoju - wzmagają się przy włączeniu podgrzewania szyby
Witam.
Mam focusa z 2002 roku zetec 1.6 Mam problemy z drganiami, wibracjami na biegu jałowym. Drgania pojawiają się w momencie włączenia klimatyzacji, powiększają się jak włączę, podgrzewanie przedniej szyby, i inne odbiorniki prądu. Wibrację przenoszą się z kierownicy na cały samochód. Rozumiem że zwiększony pobór prądu wymusza zwiększenie obrotów silnika aby alternator dał odpowiednia ilość energii. Skoro tak to czy problemy są z silnikiem krokowym który nie zwiększa obrotów. Czy może silnik wpada w wibracje ponieważ poduszki silnika / poduszka pod skrzynią biegów to już próchno.
Będę wdzięczny jeżeli ktoś kto miał podobny problem wypowiedział by się na ten temat.
Dziękuję za rady typu jedz na komputer.
Dodam że w momencie jak załączyłem klimę, podgrzewania szyby, światła, i skręciłem koła i odłączyłem silnik krokowy - to sam silnik od razy zgasł.
Dziękuje za odpowiedź.
Dzisiaj założyłem wężyk ODMY ten w kształcie litery T - obroty się wyrównały i lepiej przyspiesza na wolnych obrotach.
Ale nad wpada w wibracje.
P.s. stary przewód całkowicie stracił swoje właściwości - zapadał się pod wpływem podciśnienia i zamykała sie jego średnica, przez co był niedrożny.
Ostatnio edytowane przez theJakubson ; 24-08-2011 o 21:37
|