Temat: [S-MAX 2006-2015] 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?
View Single Post
Stary 24-08-2011, 21:37   #151
marino80
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.5 ecoobost
Rocznik: 2015
Thumbs up Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?

Witam kolegów..
Od trzech miesięcy jestem szczęśliwym (jak na razie) posiadaczem mondka IV z 1.6 ecoboost i chciałbym podzielić się wrażeniami z przejechania 5 kkm..
Podobnie jak wielu z Was też miałem wątplwości czy na 1,5-tonowy samochód to nie za mały motorek ale.. życie zweryfikowało moje obawy.
Autko zbiera się na każdym biegu już od 1600obr/min i co najważniejsze ciągnie aż do odcięcia. Porównać można to z dynamiką 140-konnego diesla tyle, że ten jest zdecydowanie "krótszy" na skali. Słowem dynamika jak na tak duże auto - bardzo OK. Co do spalania to - jak to przy turbo - zależy jak jeździsz. Wg kompa pokładowego w cyklu mieszanym na poziomie 7,9l/100. W mieście cięzko zjeść poniżej 9l/100 ale za to na A4 przy umiejętnym posługiwaniu się gazem - spokojnie schodzę poniżej 6l/100 - a to już ilości zarezerwowane dla TDI. Oczywiście powyżej 140km/h wszystko pikuje w górę - ale pokażcie mi auto w którym jest inaczej. A jechać szybciej tym wózkiem aż się chce bo wydech zaskoczył nawet mnie - 220km/h i jeszcze przyspieszał... Tak czy inaczej najlepszy w tym samochodzie jest komfort jazdy. Miesca z tyłu jak w S-klasie, a podczas jazdy - słychać tylko własne myślenie. Do tego świetne audio z pakietu i trochę innych bajerków z wersji titanium.. Polecam.
marino80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem