Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?
Nie tylko Ford wciska ciemnotę klientom - w VW też nie wyszło - 1.8TSI 160 koni pali więcej niż wolnossak 2.0 FSI 150 koni a wrazenia z jazdy są tylko nieznacznie (minimalnie) na korzyśc 1.8T.
Olbrzymim minusem zestawu 2.0 Duratec HE jest 5 biegów, gdyby była w nim 6stka to pewnie nikt by się nie zastanawiał nad wyborem 1.6EB czy 2.0
Wydaje mi sie ze to swiadomy zabieg Forda aby ograniczac do minimum sprzedaz 2.0
Podobnie bylo wlasnie z 2.0 FSI w VW - od 2008 dostępny był wyłącznie z kosztownym 4motion, sprzedaż spadła praktycznie do zera i silnik wycofali, a szkoda bo teraz (z racji kompletnej bezawaryjności, zwłaszcza w porownaniu z 2.0TDI) jest najbardziej poszukiwaną jednostką w passacie B6 na rynku aut używanych.
Wydaje mi sie ze podobnie będzie z 2.0 Duratec w S-Max - juz teraz jak pojawi sie egzemplarz w komisach to podobno schodzi na pniu.
Dodam że 2.0 Duratec 145 PS zrobiłem bardzo bardzo dużo kilometrów (obecnie mój mondek dojeżdza do 200tys) i to był silnik do którego miałem _ZAUFANIE_ a to rzadkość :-) Nigdy nic i kompletne zero problemów.
W 1.6EB po prostu nie wierzę - być moze się mylę (oby) ale jak dla mnie to po 3 latach / 100 tys km z racji wyżyłowania i skomplikowania będzie to silnik do wyrzucenia.
sl
Ostatnio edytowane przez grizzly ; 30-08-2011 o 11:53
|