Wskazania spalania przez komputer
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy nowych c-maxów oraz grand c-maxów.
Ja cieszę się grandem 1.6 EB 150 km od prawie 3 miesięcy. Autko spisuje się świetnie póki co, jednakże od pierwszego tankowania zauważyłem pewną nieścisłość. W instrukcji obsługi wyczytałem, że grand c-maxy mają 60 l zbiornik paliwa. Zawsze tankuje pod korek i dobijam na maxa. Na zbiorniku przejeżdżam średnio 750-800 km. Stacje odwiedzam dopiero wtedy, gdy komornik się święci a komputer wskazuje, że zostało mi do przejechania kilka lub kilkanaście km. No i teraz pytanko do speców??
Jak to jest możliwe, że przy wskazaniach kompa o pustym zbiorniku, do zbiornika wchodzi tylko ok 50-54 l??
Rozumiem, iż spalanie jest uzależnione od stylu jazdy, ale komputer uwzględnia to wszystko. Mimo to zawsze gdy zbiornik jest już pusty, po tankowaniu okazuje się, że w baku było jeszcze 10-6 l benzynki, co zwiększyło by dystans przejechanych km o ok. następnych 100km. Kiedy w serwisie zapytałem czemu taka sytuacja ma miejsce to wytrzeszczyli oczy i powiedzieli standardowo, że sięułoży. Tym czasem naganiałem już 12000km i sprawa się nie rozwiązała.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim??
Może trzeba wykalibrować kompa albo czujnik paliwa skopany jest.
Macie jakieś pomysły???
|