Temat: [Grand C-MAX 2010-2015] Wskazania spalania przez komputer
View Single Post
Stary 12-09-2011, 10:14   #18
przemouk84
ford::average

Model: C-MAX GRAND
Silnik: 1.6 Eco & Booost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Wskazania spalania przez komputer

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie wiem jaki bak ma Grand C-Max, ale FFIII z silnikiem EB ma bak 55l. kiedy komputer pokazuje mi dojazd 0 - tankuje i nie miesci mi sie wiecej niz +/-50l. rezerwa poprostu zaczyna sie od 0, nie od momentu zapalenia sie lampki. mialem tak tez w avensis i KaII. nie jest to nic specjalnego. jezeli by komputer pokazywal dojazd do konca rezerwy, czesto by sie zdarzalo, ze by ludzie staneli na drodze (zle sobie policzyles odleglosc do najblizszej stacji na autostradzie - w niemczech nawet do 100km).
To chyba jest najlepsze wytłumaczenie. Tylko dlaczego trzeba się domyślać a producent ma to w nosie i nie informuje o tak istotnych zmianach. Dla mnie jest to nie logiczne. Ludzie od wieków przyzwyczajeni byli, że jak się rezerwa zapala to czas tankować a tu zdziwienie. Gdybym zatankował w momencie pokazania się rezerwy to w zbiorniku miałbym jeszcze jakieś 16 litrów. Na takiej ilości paliwa można zrobić śmiało jakieś 250 km .....
Z dwojga złego to i tak dobre rozwiązanie bo nigdy auto nie stanie z braku paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przemouk84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem