witam,
od kiedy jeżdżę moim Mondeo (mam Blaupunkta NX) mam problem z odbiorem niektórych stacji radiowych. mieszkam w Toruniu i często słucham Radia ZET na częstotliwości 95.6 MHz. problem polega na tym, że radio odbieram raz w mono, a raz w stereo. czasem zmienia się to co kilka sekund. czasem jadę dłuższy czas i mam cały czas mono. ciekawe jest to, że za każdym razem kiedy dostrajam ręcznie radio to po wyszukaniu właściwych fal na ułamek sekundy odbiór jest w stereo, ale po chwili znów mam mono. problem taki nie występuje przy innych stacjach radiowych. kiedy wyjadę poza kujawsko-pomorskie i złapię Radio ZET na innych falach to nie ma żadnego problemu. Będąc w Warszawie zauważyłem to samo na falach PR1 (92.4 MHz).
szukałem informacji na temat tego problemu, ale znalazłem tylko zamknięty temat na tym forum, gdzie ktoś opisywał identyczny problem. nikt jednak nie odpowiedział.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=85803
czy ktoś z was spotkał się z czymś takim? czy znacie rozwiązanie? może nowy soft. nie mogę wgrać najnowszego, bo nie mam jeszcze nowych map (moje są z 2008 roku).
wczoraj wymieniłem bat anteny, podstawkę i przewód od podstawki do słupka. miałem to uszkodzone i nie działała nawigacja. liczyłem, że po wymianie tych elementów rozwiąże się również problem z odbiorem stacji radiowych, ale nic to nie dało.
sm