Temat: [Mondeo 2000-2007] Dziwny dźwięk z okolic alternatora
View Single Post
Stary 19-09-2011, 19:21   #9
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dziwny dźwięk z okolic alternatora

bo jego szlag trafia w srodku. podejrzewam ze tam jest jakas sprezyna (nie rozbieralem go i wole nie rozbierac). zasadnosc wymiany samej rolki byla by wtedy gdyby lozyska w niej padly ale wtedy bylby szum. ja juz raz wymienialem napinacz bo trzaskal. po demontazu sprawdzalem go w imadle i wychylajac nim na boki to trzaskal. po wymianie spokoj ale teraz znowu to samo, a wymienialem na nowke. teraz zdecydowalem ze zaloze uzywke bo jest prawie 15 razy tansza. po za tym wiem ze moj napinacz pierwszy jak i drugi padl od paska - magik zalozyl krotszy pasek, przy zakladaniu napinacz byl naciagniet na max. wtedy padl w niedlugim czasie napinacz. wymienilem na nowy ale nie pomyslalem zeby jeszcze pasek zmienic i niestety teraz mam powtorke z rozrywki. wymiana napinacza nie jest trudna i czasochlonna wiec wole sobie kupic 10-15 uzywanych niz kolejny nowy, ktory tez niewiadomo ile pociagnie.
na poprzedni mam gwarancje ale nie zostanie uwzgledniona gdyz uszkodzenie jest mechaniczne/zly montaz paska, a nie wada konstrukcyjna.
bolek-tarnow jest offline