Temat: [Ogólne] box proracing
View Single Post
Stary 19-09-2011, 22:02   #57
romek10
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: box proracing

Odświeżam trochę temat by się podzielić doświadczeniem w używaniu boxa z allegro. W ubiegłym tygodniu udał się wypad w góry. Zatankowane 65L oleju BP Ultimate, 5 osób na pokładzie i każdy po 10 kilowej torbie do bagażnika.
Aby pomiar był bardziej wiarygodny w nawiasie podaję wskazania z GPS'u.
No i próba. Z 215 (200) autko bardzo ładnie śmigało i miało zapas pod pedałem.
W drodze powrotnej pociągnąłem 215 (200) jakieś 10 minut, po czym pedał w dechę i dociągnął powyżej 230km/h (212), ale zaczęła iść temperatura w górę i jak zbliżyła się do czerwonego pola to odpuściłem. Potem jeszcze grzecznie jechałem 215 (200) bo przy takiej prędkości temp. była równiutko pionowo na wskaźniku.
Zrobiły się zwolnienia, zwężenia więc powrót na 102 (100). Ja mu w gaz a on mi .... sprężynkę i spadek mocy. Oj nie fajnie bo do domu jeszcze ponad 200km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wciskam sprzęgło, wyłączam silnik, zapalam i wszystko OK autko ciągnie. 10 minut spokoju znowu pedał w gaz i .. sprężynka. Procedura restartu i .. tak jeszcze ze 3 razy, więc ... spokojna jazda przez następne 100km.
Na postoju szybkie wypięcie box'a i wszystkie objawy ustąpiły jak ręką odjął. Niestety moment też się odpiął i poczułem brak box'a. No ale chociaż jest okazja przetestować ustawienia fabryczne. I tu zawód, bo pedał w dechę a na zegarach 210km/h (a GPS pokazuje marne 195km/h). buuuu.... i do tego jakoś mułowato przyspiesza.
Ale przespałem się z tematem, przypomniałem sobie o poście #39 kolegi crocos 246 i myślę, że może jednak box go przeładowuje. Podpiąłem ponownie box'a wciskam do dechy, dokręcam na 160 (bo nie było drogi by poszaleć) i ..... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nic się nie psuje. Wszystko działa, auto nadal zrywniejsze.
Nadmienię że w drodze w góry jechałem 215 (200) długi okres czasu i nic się nie działo. Problemy zaczęły się po pociągnięciu go na totalnego maxa (5 osób i pedał w dechę).
Zakładam, że moduł samoadaptacji wtrysku trochę "przeholował" (może już pompa nie dobijała?, może się wtryski porządnie przepłukały) i się trochę poprzestawiał. Ale po pojechaniu 50km na konfiguracji fabrycznej wszystko wróciło do normy.
Miałem już boxa wyjąć i rozkręcić by zobaczyć co tam jest w środku, ale że działa ponownie i wszystko hula, to może kiedy indziej (jak się w końcu zbiorę i wymienię 2 żarówki w zegarach).
Reasumując:
1) box poprawia osiągi
2) z tym box'em nie przekraczać 220 km/h na liczniku (205 rzeczywistej).
3) odpinanie box'a i powrót do "fabryki" to bardzo praktyczne narzędzie diagnostyki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS. Trochę mnie zaskoczyło to przekłamywanie licznika. Przy 102 (100) to jest 2% przy 215 (200) to już 7,5%. Przy max'ie miałem 230 (212) więc prawie 9%.
romek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem