Zrażony dotychczasowymi porażkami z kilkoma zestawami tarcz/klocków (przegrzewanie, wibracje) i natchniony przez właściciela hamulce.net zdecydowałem się na założenie zacisków stosowanych w S-MAX 2.5 ST, przystosowanych do tarcz 316mm (oryginały mają średnicę 300mm).
Przesyłka z używanymi zaciskami wraz z jarzmami i wężykami (650zł) dotarła wczoraj. Dzisiaj zaciski trafiły do PZ SERVICE Mikołów na "przegląd". Optycznie robią bardzo dobre wrażenie, wydają się dużo masywniejsze od oryginałów.
Niestety już po zakupie okazało się, że do S-MAXa 2.5 nie ma wierconych Zimmermannów i klocków Ferodo DS Performance, na które byłem wstępnie nastawiony. Czekam na potwierdzenie czy uda się zastosować klocki od Audi A6.
Jeżeli z w/w nic nie wyjdzie myślę o gładkich EBC + Yellow Stuff. Chętnie kupiłbym tarcze DBA ale nie produkują do S-MAXa 2.5.
Na tą chwilę nie biorę pod uwagę:
- Black Diamond: chińszczyzna?
- SP Performance: niby jeden z największych producentów w USA ale jakoś mało kto ich dobrze zna...
- ATE: mam teraz, nie wytrzymały temperaturowo, pogięły się...
- oryginałów: ciekawe kto je robi?... może nie byłyby takie złe?
Według katalogu wieksze zaciski i tarcze powinny pasować bez przeróbek do oryginalnych piast, zwrotnic i rurek hamulcowych. Czy w praktyce to się potwierdzi - dowiem się wkrótce
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeżeli ktoś będzie miał propozycje innego zestawu tarcz/klocków chetnie poczytam. Będę informował o dalszych postępach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.