Temat: [Ogólne] box proracing
View Single Post
Stary 22-09-2011, 14:56   #61
romek10
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: box proracing

Adelajda,
W tym cały bajer, że na niższych biegach nie było najmniejszego problemu, a sprężynka pojawiła się dopiero po akcji sprawdzania maksymalnej prędkości. Wcześniej gdy leciałem 100, 140, 160, i też go na niższych biegach deptałem nie było problemu. Dopiero jak wyciągnąłem z niego max'a (aż mu temperatura skoczyła) to zaczęły pojawiać się objawy, tak jakby sobie komputer podniósł próg minimalny dla ciśnienia w szynie, a box go przebijał za wysoko. Gdzieś czytałem, że 180 barów to jest max dla szyny, a przy 200 barach wywala błędy komputera... i pewnie to się u mnie stało.
Co było zaskakującym objawem to szybki wzrost temperatury, gdy leciał na max'a z box'em.
Przy próbie bez box'a z pedałem w "dechę" szedł równo na 5 biegu (6-tki nie mam) i temperaturę trzymał ładnie. Kiedy leciałem z box'em i miałem na zegarach 215 (200) też wszytko było OK. Dopiero po dobiciu na 230km/h (212) temp. wzrosła, a po paru minutach pojawiła się sprężynka (nie od razu).
I tak jak wspominałem 50 km bez box'a i teraz z box'em wszystko jest ponownie OK.
Nie chciałbym tu być jakoś dwuznacznie rozumiany. Nie twierdzę że box z allegro jest lepszy, bo ma swoje wady w stosunku to v-tech'a. Po prostu, skoro mam już to ustrojstwo to dzielę się własnymi spostrzeżeniami. Może komuś się przyda jak będzie się zastanawiał co wybrać.
Ja się nauczyłem ze nie ma co przekraczać 220 na liczniku. A i tak w normalnych warunkach jeździ się znacznie wolniej.
Znalazłem kiedys takie zdjęcie w necie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój box wygląda podobnie, ale jeszcze go nie rozkręcałem i nie wiem co tam są za układy. Jak będę miał czas to zajrzę i wtedy może uda mi się dość co on robi.
romek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem