Jutro czeka mnie wyjazd do Warszawy i nie potrafię dojść do ładu, którędy jechać. Tematy dotyczące dojazdu ze Śląska do stolicy już były, ale mają swój wiek i trochę nie oddają rzeczywistości remontowej... Proszę wszystkich forumowiczów aktywnie jeżdżących po Polsce o pomoc
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Start: Gliwice (ok. 5 rano, jeśli robi to jakąkolwiek różnicę)
Cel: Aleje Niepodległości na wysokości SGH, Warszawa
Najkrótsza droga to dojazd do Katowic A4, potem 1 przez Częstochowę do Piotrkowa Trybunalskiego, następnie Rawa Mazowiecka i dalej 8 aż do Warszawy. Niestety 8 uchodzi za drogę, delikatnie mówiąc, niezbyt przyjemną do jazdy. Sama 1 też jest masakrycznie rozkopana i więcej się na niej stoi/wlecze niż jedzie. Długość trasy to 300km.
Trasa alternatywna (sugerowana przez znajomego) to dojazd A4 aż do zjazdu na Dąbrowę Górniczą, potem S1, za Dąbrową Górniczą zjazd na drogę II kategorii (796) i dotoczenie się do Zawiercia. Stamtąd drogami krajowymi przez Kielce, Radom aż do Warszawy. Całość to 374km.
Jechać tą wersją alternatywną, czy istnieją jeszcze lepsze drogi dojazdowe? Czy S7 na wysokości Kielc i Białobrzegów to faktycznie droga ekspresowa (nieważne jak krótka by nie była, wygląda na obwodnicę koło tych miast), czy jedne wielkie rozkopy z dumnie stojącą tabliczką S7?
Niestety muszę dostać się do Śródmieścia i nie wiem czy kombinować z dojazdami z innej strony Warszawy, czy uderzać od południa drogami wjazdowymi (w tygodniu są zatkane, tyle wiem, ale jak jest w weekendy?)
dzięki za wszelkie wskazówki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.