1,6TDCI CVT wilgoć i szarpanie skrzyni
Witajcie,
No i się zaczęło...
Jestem posiadaczem Focusa 1,6TDCI ze skrzynią bezstopniową CVT.
Wszystko jest super, lub raczej było.
Do czasu aż zaczęły się wilgotne dni.
Po porannym odpaleniu auta wszystko było OK, po wrzuceniu D i przejechaniu kilkuset metrów skrzynia szarpnęła, a po kolejnych kilkuset wyświetlił się komunikat "Usterka skrzyni biegów". Oczywiście auto zwariowało, biegi zmieniały się "od czapy". Po zgaszeniu silnika wszystko wróciło do normy na kolejne kilkaset metrów. I znowu powtórka. Tym razem intensywniejsza, bo nie skończylo się na jednym szarpnięciu, a na regularnym szarpaniu auta podczas ruszania (jak w manualu ze zużytym sprzęgłem).
Dlaczego nawiązałem do wilgoci? Problem pojawil się po raz trzeci, za każdym razem występuje tylko w czasie jazdy w deszczu, lub tak jak dziś po bardzo wilgotnej nocy. Poprzednio w Auto Plazie wgrano mi rzekomo nowy soft do skrzyni i rzeczywiście byl spokój przez miesiąc. Ale bylo cały czas sucho...
Czy ktoś zetknął się już z takim problemem? Może niepotrzebnie sugeruję się tą wilgocią, ale faktem jest że w innych warunkach problem nie występuje.
Auto ma przejechane 50 000km, więc niewiele i spisuje się naprawdę dobrze.
Macie może jakieś podobne doświadczenia? Jadę do Auto Plazy, mam jeszcze od nich gwarancję, ale chciałbym się dowiedzieć czy nie powinienem ich w jakiś sposób naprowadzić żeby uniknąć bezsensownego i męczącego szukania gdzie lezy problem.
Z góry dziękuję.
Aha, jeszcze jedno - mam prośbę o nieprzenoszenie tego wątku do działu ASB. Tu jest bardziej widoczny i jest większa szansa na pomoc, a tam de facto malo kto zagląda.
Ostatnio edytowane przez grodek75 ; 27-09-2011 o 12:32
Powód: Dopisek
|