Cytat:
|
Hmm.. Przeczytałem całość dyskusji, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie jak zaprogramować moduł GEM
|
Kolego
Tybot i nic nie znajdziesz! GEM nie da się programować ot tak po prostu w domowym zaciszu. Pozostaje Ci tylko podpięcie się pod WDS/IDS-s w nieautoryzowanym warsztacie, który to posiada lub wizyta w ASO.
Cytat:
|
Trzeba było zakodować oba kluczyki (o czym nie poinformowali mnie fachowcy) w związku z czym musiałem pojechać do warsztatu ponownie.
|
Ale gdybyś wcześniej poczytał trochę forum to byś wiedział, że GEM odpowiedzialny jest za otwieranie auta z pilota. Więc logiczne jest, że jak wywalisz swój GEM i wstawisz inny to pilot nie będzie działał. W instrukcji obsługi auta jest procedura kodowania pilota.
Cytat:
|
Przestało również działać ogrzewanie przedniej szyby i kolejna wizyta na przeprogramowanie modułu.
|
Przestało działać, bo co z tego, że Twój GEM jest "identyczny" z tym co kupiłeś, ale wyposażenie już nie jest.
rednaxelA o tym przecież wyżej pisał.
Cytat:
|
Ogrzewanie teraz działa, ale tak zwane cyknięcie kierunkowskazami które do tej pory powodowało ich trzykrotne zaświecenie (również po wymianie GEM'u) zmieniło się w jednokrotne.
|
Być może w samochodzie, z którego ten GEM wyjęto było to wyłączone, bo w poliftach na 99% powinno być włączone domyślnie.
Cytat:
|
Konkluzja a zarazem pytanie jest następująca:
Lepiej zrobić to samemu i pytanie czy ktoś wie w jaki sposób (czym) programować moduł GEM
|
Jeszcze raz powtarzam sam nic nie zrobisz.

). Midland Alan 78 Multi Plus B + Sirio AS-100 MAG.
Ford jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz na co trafisz!!!