Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 06-10-2011, 02:17   #334
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Pozwolę sobie na powrót do tematu opon zimowych, bo sezon się zbliża i będę musiał wymienić swoje dość mocno zużyte Fuldy Kristall Supremo.

Z tego co widziałem po testach, to te Fuldy zbyt rewelacyjne nie są, więc pewnie czego bym nie wybrał to i tak będzie lepsze, ale jednak będę wdzięczny za pomoc w wyborze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mam kilka swoich typów, są to:
1. Bridgestone Blizzak LM30
2. Pirelli SottoZero 2
3. Toyo S952
4. Nokian WR G2
5. Yokohama W.drive

Wszystkie w rozmiarze 205/55 R16 91H.

Ponieważ jeżdżę aktualnie na drugim komplecie letnich opon Yokohama, mam sympatię do tej marki, martwi mnie jednak trochę kształt bieżnika tych W.drive - wygląda bardzo podobnie do letnich C.drive AC01 (tylko z usuniętym "żebrem" i dodanymi lamelami) które w moim Mk3 były kilka sezonów temu. Poza tym znalazłem test ADAC z którego wynika, że trochę już mają "na karku" - test pochodzi z 2007 roku.

Przeczytałem też trochę ciekawych opinii nt. Toyo, aczkolwiek widzę, że wyszedł już nowszy model, S953. Cała rzecz w tym, że S953 to opona kierunkowa ("V"), a wolałbym chyba asymetryczną (co prawda moje Fuldy wyząbkowane nie są, ale po tym jak się naczytałem na FCP, że Mk3 lubi ząbkować opony z bieżnikiem "choinkowym" to wolę nie ryzykować). Dlatego w zestawieniu biorę jednak pod uwagę S952.

Zagadką jest dla mnie Bridgestone - oceny użytkowników ma sumarycznie najlepsze z tych 5 modeli opon, ale oznaczenie jest mylące, biorąc pod uwagę, że Bridgestone ma w ofercie także LM32 i LM35. Tak czy owak, to chyba dość nowoczesna i przyzwoita opona (znalazłem test ADAC z 2009 roku).

Ciężko mi wyłonić jakiegoś faworyta; w czołówce jest chyba właśnie Bridgestone, nieco niżej Pirelli oraz Nokian. Jeszcze stopień niżej ex aequo Toyo i Yokohama (która ma jednak tę zaletę, że jest najtańsza).

Wg testów ADAC najlepszy jest Bridgestone (3 gwiazdki), Pirelli, Nokian i Yokohama 2 gwiazdki, a Toyo nie wiem ile bo nie znalazłem żadnego testu, ale podobno w jakimś teście ADAC miały ostatnie miejsce z powodu złych wyników na mokrej nawierzchni...

Jak widać, górna granica cenowa, której wolałbym nie przekraczać, to 430-440 zł/oponę (ew. 450 zł).

Co byście doradzili? Będę wdzięczny za wszelką pomoc, z góry dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem