Cytat:
|
KARMAZ !!! przeczytaj stronę X post XXX - gościu nie bawimy się tutaj w ciepło-zimno. Chcesz coś dodać do tematu, to wal śmiało, a nie takie naprowadzanie. Ja tam nic nie znalazłem w tamtym temacie. Jak Ty coś między wierszami wyczytałeś, to pisz otwarcie.
Co do chłodzenia silnika, to zaraz zaraz gość ma trochę racji nie wieszajcie psów na nim. Podsumujmy:
- EGR ma za znaczenie przede wszystkim zmniejszyć ilość tlenkó azotu, poprzez zuborzenie mieszanki w tlen, czyli wpuszczenie zamiast pewnej ilość tlenu trochę tlenu i trochę spalin takie oszustwo :-). Sprężanie będzie to samo, ale spalanie nie takie gwałowne = mniej NO.
- Dodatkowo silnik trochę mniej się tłucze, bo zmniejsza spalanie stukowe na wolnych obrotach
- Ponieważ wpuszczamy trochę spalin, automatycznie temperatura w cylindrach jest faktycznie obniżana...nieco:-) Jednak nie upatrywałbym w tym możliwości uszkodzenia samochodu.
- To co jest istotne, to nie które foki mają chłodnicę spalin (ja jej nie mam i na rynek polski to pewnie mało ich miało). Jak EGR jest otwarty to spaliny zanim trafią do komory jeszcze przelatują przez tę chłodniczkę połączonąw obieg z chłodnicą. Może ona (tego nie wiem na 100%) podnosić nieco temperaturę silnika w korkach zimą. Ja jej nie miałem, zatem szybko decyzja - zaślepianie, bo nic nie tracę.
|
ty ja tylko dałem do zrozumienia ,cytując tego gościa ,co tuningiem sie zajmuje na co dzień że wyłączenie egr jest bardzo trudne,i jeszcze jedno ważne CHODZI O AUTA TDCI HDI CZY JESZCZE JAKOŚ TAM 2LITRY 136KM,i tylko ich się trzymajmy bo dyskusja z mniejszymi autami ne ma sensu he he