Cytat:
|
Witam. Kupiłem sobie S-maxia na wiosne 1.8tdci z 2008 r i powiem ze jestem zadowolony jak do tej pory. HM. idzie zima on jest na aluskach TOORA 16" i oponach 215/60/16 wiec pasuje kupic felgi stalowe. Kupiłem. Tylko ze napisane na nich jest tak 6.5J ET52.5 . Mysle ze wejda spokojnie na esia tylko teraz jakie opony dokupic czy takie jak na lato 215/60/16 czy moze jakies inne. Mowia ludziska roznie w sklepach odnosnie ET i opon. Wiec jezeli ktos moze mi pomoc kto mial podobny problem z gory dziekuje. a poza tym letnie mam goodyear exelence i wiekszego bubla niewidzialem. nie dosc ze hucza to i je zabkuje na tyle. a samochod nie jest po wypadku niebyla nawet ruszana geometria. powiedzieli na serwisie w rzeszowie i w krakowie ze to wina opon. masakra.
|
Najlepiej porównać ET twoich nowych felg z tymi, które już posiadasz, podobnie jeśli chodzi o rozstaw.
Normalnie opony 215 zakłada się na felgi 5.5.
W rozmiarze 215 dostępnych jest wiele dobrych opon, na przykład: Dunlop SP Winter Sport 3D, ContinentalWinterContact TS 830 P czy Michelin Alpin A4. Osobiście polecam te dwa ostatnie modele.