Witam,
od kilku dni zaczęło mi gwizdać z okolic turbiny. Mi to przypomina dźwięk odrzutowego silnika samolotu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (nie, nie przerabiałem Focusa na myśliwca
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
Zacząłem się przyglądać sprawie i stwierdziłem malutką nieszczelność na plastikowej rurze wychodzącej z turbiny, ale tam jedynie delikatnie dmucha ale raczej nie tu gwiżdże.
Następnie zdemontowałem rurę filtr-turbo-odma. W rurze było sporo oleju. Ale była jeszcze jedna ciekawostka. Otóż zajrzałem do króćca gdzie podpięta jest rura odpowietrzająca (odma), a tam znalazłem sprężynkę. Na zdjęciu pokazałem strzałką gdzie zajrzałem.
Sprężynka leżała poziomo i jej koniec był przy końcu króćca, a jej drugi koniec widać było zakrzywia się do pionu tam głębiej. Wyjąć jej nie mogłem, więc spróbowałem ja tam wepchnąć i o dziwo poziomy jej koniec wyprostował się i wskoczył do pionu, jakby na swoje miejsce. Teraz ta sprężynka jest pionowo, mniej więcej w osi tego niby korka od którego odchodzi ten króciec. Wg mnie to jakby zaworek ze sprężynką.
I co wy na to?
Jak to się mogło stać, że ta sprężyna wyskoczyła?
I podstawowa sprawa, czy tam mógł być jakiś metalowy element, który mógł mi uszkodzić turbinę???
Dodam jeszcze, że gwizdanie turbiny zaczęło się nagle w czasie jazdy, a dokładnie przy przejeżdżaniu przez spowalniacz na drodze.