Temat: [Mondeo 2000-2007] Swap 1.8 na 2.0 polift ?
View Single Post
Stary 20-10-2011, 23:59   #1
kemot_81
ford::amateur

Imię: tom
Model: Mondeo
Silnik: 1.8@125
Rocznik: 2000
Question Swap 1.8 na 2.0 polift ?

Mój Duratec 1.8@125+LPG z 2000r zużywa nieprzyzwoite ilości oleju (pierścienie), więc jestem przed decyzją: remont, czy wymiana.
Skłaniam się raczej ku swapowi na 2.0 z angola,kupuje słupek i przekładam cały osprzęt. Znalazłem silnik 2.0 z 2004 w super stanie ale mam kilka obaw:

1. Wiem że do wymiany jest komp z kluczykiem, ale nie wiem czy komputer musi być po lifcie aby pasował do silnika, czy może być przed liftowy, który wiem że zadziała z budą.
2. Silnik pracował w aucie z automatem - czy coś to zmienia?
3. Gdzieś wyczytałem, że sprzęgło po 2002 jest inne- jakie powinno być w moim przypadku?
4. Kolektor dolotowy również zmienił się przy lifcie, planuję zostaiwć stary - Czy będzie pasował do nowszego silnika?
5. Koszty planowane: silnik,komputer z imo, uszczelki pod kolektory, olej z filtrem, robocizna, przeprogramowanie gazu - Czy powinienem przygotować się na coś jeszcze?
6.Listwa wtryskowa ma przekrój prostokątny, a u mnie okrągły- czy są zamienne?

Dodam jeszcze, ze 2.0 , który oglądałem ma czarną pokrywę zaworów z tworzywa, co mnie zdziwiło - czy to normalne w nowszych wersjach?

Jeśli ktoś przerabiał podobny temat to niezmiernie wdzięczny będę za każdą pomoc.
kemot_81 jest offline   Odpowiedź z Cytatem