Temat: [Mondeo 2000-2007] Ładowanie i inne awarie elektryczne
View Single Post
Stary 24-10-2011, 12:54   #1
Strusioo
ford::amateur

Imię: B.
Model: Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Ładowanie i inne awarie elektryczne

Witam

Od dłuższego czasu borykam się z następującymi problemami, prawdopodobnie natury elektrycznej, a mianowicie:
1) Różnice wskazań ładowania pomiędzy moim miernikiem (a w zasadzie dwoma) a tym co odczytałem z kompa, tj. dość wysokie ładowanie zmierzone na akumulatorze: 14,8V - nieznacznie zmniejsza się pod obciążeniem, a tym co pokazuje komp: 13,6 do 14,4 w zależności od obciążenia.
2) przygasanie podświetlenia tablicy i oświetlenia wnętrza (szczególnie widać jak opuszczam szyby elektryczne)
3) ostatnio kilka razy podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka ładowania
4) czy panel od strony kierowcy do sterowania szybami psuje się czasem? Mam objaw taki, że kiedy chcę podnosić szybę, ta idzie w dół i trzeba bardzo dużo razy naciskać aby poszła w górę? Rozebrałem i wyczyściłem go, ale nadal to samo.

W czasie mojej eksploatacji padło mi łożysko i regulator napięcia w alternatorze... zostało to wymienione i w sumie objawy są takie same jak przed wymianą regulatora... nie chciałbym aby znów mnie to zastało, że zero ładowania gdzieś w trasie.

Proszę o komentarze i jakieś sugestie co sprawdzać, lub może Kolegom się coś podobnego działo.

Pozdrawiam
Strusioo jest offline   Odpowiedź z Cytatem