Wymiana kompletu sprzęgła już 2 razy i znowu stuka
Witam
Zalogowałam się tutaj bo szukam pomocy. Od 1,5 roku posiadam Mondeo 2.0 TDDI 115km. Kupiłam go z przebiegiem 175tys. Przy 180 pierwszy raz wymieniłam komplet sprzęgła (koło dwumasowe, tarcza i wysprzęglik) LUK-a. Wiem, że poprzedni właściciel wymieniał wcześniej tylko koło dwumasowe, ale było chińskie. Po przejechaniu na nowym sprzęgle około 25 tys ponownie padło koło dwumasowe i ponownie wymieniłam komplet sprzęgła.
Od ostatniej wymiany minęło około miesiąc i znowu słychać stuki przy zmianie biegów oraz zaczyna szarpać.
Nie wiem co mam już robić. Objawy mam zawsze takie same; oprócz stukania przy zmianie biegów i szarpania jak już jest dwumasa na wykończeniu blokuje mi się skrzynia biegów i przy odpalaniu silnika słychać zgrzytanie.
Zaznaczam, że nie palę sprzęgła bo zużyte części wyglądają ok oprócz dwumasy, która jest w środku rozklekotana. Nie trzymam podczas jazdy nogi na sprzęgle, nie mam "ciężkiej nogi" itp. Jeżdżę normalnie już od wielu lat i nigdy wcześniej z żadnym autem nie miałam takich problemów.
Mechanicy sprawdzali różne opcje, ale wszystko według nich jest dobrze.
Ostatnio usłyszałam, że może jest wsadzona jakaś inna skrzynia biegów niż w oryginale lub też jest wyrobione łożysko gdzieś za skrzynią biegów, ale nie wiem dokładnie o co chodzi.
Czy macie jakieś pomysły co mogę zrobić żeby w końcu cieszyć się z jazdy?
Będę wdzięczna za konstruktywne opinie.
Pozdrawiam
|