Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
View Single Post
Stary 28-10-2011, 09:47   #307
Peter82
ford::beginner

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Cytat:
Napisał Peter82 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Moja bella ma taką przypadłość. Pod większym obciążeniem np. pod górkę dodając mocniej gazu np od 1700 do około 2100 obrotów jest dziwny dźwięk z konsoli centralnej lub z komory silnika, takie jakby bzęczenie chrobotanie, czy ktoś miał coś podobnego?? Dodając full gazu np od 2200 nie ma takich odgłosów, czyżby turbina padała?? Przecież to roczne auto. Przebieg 17500km,
Drugie pytanie czy ktoś się spotkał z bzęczeniem spod tablicy prędkościomierza od momentu przekręcenia kluczyka do momentu zgaszenia auto nie musi być odpalone.
Ostatnie pytanie czy ktoś z Was przedłużał gwarancję Ford protect?? Zastanawiałem się grubo ale 4600 zł za 3,4 i 5 rok to strasznie dużo. Czy to jest opłacalne w ogóle?? Plus do tego trzeba robić przeglądy u nich, w weekend byłem i 840 zł wyszedł przegląd.
Doradzcie coś bo zaczyna mnie irytować to auto. Nie wspomne już o wibracjach na kierownicy i innych rzeczach.
Pozdrawiam
Witam.
Pare faktów z kontaktów z Panami z serwisu ASO.
Przekazując tyle usterek przedstawicielowi serwisu - dziwił się że jest ich aż tyle. Jak dzwonie dowiedzieć się czy coś wykryli Pan grzecznie mówi że np brzęczenie z pod deski rozdzielczej to "najprawdopodobniej" łopatki - serwis daje informacje że może to to, zamiast to naprawiać przekazuje mi że nie będzie rozbierał bo tego później się już nie złoży i będzie trzeszczało - po prostu ręce opadają. Do tego pan z serwisu powiedział że siedział w dwóch innych takich mondeo i było to samo - bzęczenie to przecież normalna sprawa. Jeśli ktoś siedzi na tylnym siedzeniu słyszy te dźwięki to jest normalne - aż głupio mówić że nie wiem co się dzieje?
Powiedzcie mi Panowie czy u Was biegi 1 i najbardziej dwójka bardzo cięzko wchodzą?? Dwójka to na dwa razy i bardzo ciężko jakby nie wchodziła w swoje miejsce. Startując z pod świateł innym autem Alfa Romeo 147, Alfa Romeo 159 bądź Oplem Astrą szybciej rozpędzę się na biegach 1,2 i 3 bo w mondeo zmiana biegu z jedynki na dwójkę trwa wiecznosc bo trzeba użyć dużo siły, do tego celować w odpowiednie miejsce aby trafić.
Co do swiszczenia głośnieszego terkotania od 1700-2000 obr/min Pan przekazał że oni nic nie zauważyli - przekazałem że nie odbiore auta jak nie zostaną usunięte usterki do tego będę jeździł z ich mechanikiem do czasu jak pokaże w którym momencie trzeba się wsłuchać a nie jeżdżą, włączone radio i jak mają coś usłyszeć.
Niespodziewałem się że ford to ****o, a serwis ASO tym bardziej. Nie przedłużyłem gwarancji - wydał bym 4600 na FORD Protect, potem kolejne 850 co roku na przeglądy a oni tylko potrafią mówić, tak ma być, to jest normalne, wszystko jest w porządku.
Wole Alfę Romeo zawsze takimi jeździłem i wykończenie o niebo lepsze - wszyscy twierdzą że alfaholicy spotykają się codziennie u mechanika a ja jestem zdania że Alfa Romeo jest lepszym samochodem niż Ford ( miałem w garażu Alfy Romeo 33, 146, 156, 159 i obecnie żona ma 147). Teraz będzie trzeba się wozić rozklekotanym Fordem za prawie 100 tyś zł.
Czy ktoś pisał bezpośrednio do FORD Poland jakieś pisma w sprawie usterek jeśli ASO nic nie stwierdziło lub po prostu mają to gdzieś??

Ostatnio edytowane przez Peter82 ; 28-10-2011 o 09:57
Peter82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem