Odp: Rozcięcie i wykruszenie filtra DPF
Wita. Właśnie kupiłem FF 1,6 TDCI 109KM i po 5 dniach wyświetliło mi: "usterka układu silnika", po podłączeniu do kompa pokazuje błąd filtra cząsteczek stałych, ciśnienia turbiny i coś e EGR. PO wykasowaniu błędów i rundzie próbnej w aucie nic mi nie wyświetla, ale po podłączeniu do kompa pokazuje znów filtr DPF, osoba, która mi to sprawdzała mówi, że błąd turbosprężarki i EGR-u może być spowodowany nieprawidłowym działaniem DPF-u. Polecił mi wypalenie go, a w razie późniejszych podobnych problemów czyszczenie chemiczne filtra koszt ok.1000zł, nie polecał wycinania mechanicznego filtra. Ale jak tak czytam forum, to chyba nie ma sensu wypalać go, czyścić itp. bo ten problem będzie powracał, czyli zostaje mechaniczne usunięcie filtra z jednoczesnym wgranie nowego softa. Moglibyście polecić jakiś warsztat/kogoś kto się tym zajmuje na terenie dolnego śląska/lubuskiego, może ktoś z was rozwiązywał podobny problem w którymś warsztacie z tego terenu? Chodzi mi o kogoś sprawdzonego, żeby po usunięciu DPF-a nie było później żadnych problemów, typu błęów z ciśnieniem turbiny itp. o których tutaj czytałem.
|