Temat: [S-MAX 2006-2015] Jakie felgi i oponki na zimę ?
View Single Post
Stary 30-10-2011, 20:04   #402
arek444
ford::beginner

Model: focus I, s-max, galaxy
Silnik: 1.6 benzyna, 2,0 TDCi, 2,0 TDCi
Rocznik: 2004, 2008, 2013
Domyślnie Odp: Jakie felgi i oponki na zimę ?

Cytat:
Napisał arczi_75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jesli chodzi o letnie to u mnie Continentale ContiSportContact 3 spisują się bardzo dziwnie - na suchym rewelacyjne, super trzymają, ale jak tylko spadnie deszczyk to dramat - ślizganie jak po jezdni z wylaną ropą. Dunlopy SP Sport są podobno rewelacyjne, ale ich żywotność pozostawia wiele do życzenia.
Cytat:
Napisał dominick4 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja kupiłem oryginalne stalówki Forda 16" + felgi do felg stalowych (według ASO nakrętki z ruchomym stożkiem od alusów nie pasują do stalówek) + Continentale ContiWinterContact TS830P 215/60/R16 - jak na razie spisują się nieźle, ale zimy jeszcze nie było. Na suchym bardzo ciche i stabilne, na mokrym trochę głośniejsze ale również przewidywalne.

Niemniej jednak czuć różnicę w sztywności opony w porównaniu do 235/45/R18.

Mnie też czeka wymiana letnich no i będzie bolało finansowo, ale z drugiej strony to wydatek na lata - myślę o Continentalach albo Dunlopie.

Pozdrawiam
Ja też brałem pod uwagę TS830P przy zakupie zimówek, jednak ze względu na cenę i doświadczenia z BFGoodrich zdecydowałem się na nie.

Na lato właśnie biorę pod uwagę Dunlopa, Continentala i Good Year'a Eagle F1, chociaż moją uwagę przykuły również Vredestein Ultrac Sessanta, wszyscy ją chwalą za komfort i wygląd, oraz zachowanie na suchym i mikrym, tylko trwałość podobno kiepska.
Poza tym trochę Offtop z tymi letnimi, ale kiedy najlepiej kupować letnie? Teraz czy czekać do grudnia, a może styczeń, luty?
arek444 jest offline   Odpowiedź z Cytatem