Temat: [Mondeo 2000-2007] Jakie powinno być ładowanie alternatora?
View Single Post
Stary 06-11-2011, 14:30   #28
mmmevilmmm
ford::beginner

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2,5l
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Jakie powinno być ładowanie alternatora?

Witam.

Podepnę się pod temat, z tym że ja mam nieco odmienny problem.

Świeżo został wymieniony alternator oraz akumulator. Wszystko było w porządku, aż pewnego poranka (3 tygodnie po wymianie) zaczęły falować mi światła, podświetlenie zegarów i cała reszta. Po dodaniu gazu falowanie ustaje (około 2000 obr/min). Najgorzej jest z rana jak włączam podgrzewanie przedniej szyby - pulsuje jakby alternator ładował połówkowo.

Ładowanie mam w normie gdyż na zimnym silniku na parę chwil po uruchomieniu motoru wynosi 14,0V, następnie spada do 13,8V ( jedynie po włączeniu wszystkich świateł oraz podgrzewania przedniej szyby spada do 13,6V). Napięcie ładowania nie zmienia się wraz ze zmianą prędkości obrotowej silnika.

Byłem w serwisie który wymieniał alternator i zmierzyli mi pulsowanie napięcia które wynosi 0,2V. Serwisant powiedział, że nie ma czym się przejmować.

Tylko zastanawia mnie jedna kwestia: czy pomiar pulsowania napięcia jest poprawny gdy podłączony jest akumulator, który jest w tym momencie kondensatorem wygładzającym owe skoki.

Kabla masowego nie sprawdzałem, gdyż aura jest odpychająca do dłubania przy aucie.

Rzekomo Mondeo MKIII posiada 3 pary diód prostowniczych i ciekawi mnie cz to możliwe, że uwalona jest jedna para tych diód?