Cytat:
|
7l/100km to ja mam przy 160km/h, dlatego uważam, że twoje spalanie jest conajmniej o litr za duże. Przy stałej jeździe 120km/h powinien Ci palić poniżej 6l/100km jeśli masz 5-biegową skrzynię biegów bo przy 6-biegowej to 5-5,5l/100km. Możliwe że:
1)masz uszkodzone coś (np. którys z gumowych węży) w ukł. turbo;
2)wtryski masakrycznie leją;
3)komputer głupoty pokazuje;
Pzdr.
|
Dzisiaj sprawdziłem z ciekawości ile pali mój mondek, przy 155km/h na tempomacie komp po paru kilometrach pokazał 8.8l/100km. (kombi, koła 18", chip v-tech)
Wszystkie gumowe węże szczelne, kolektor i EGR (zaślepiony) czysty.
Dodam że trochę dziwnie jeździ to moje auto, od 2000 do 3000 czuć że przyspiesza nawet nieźle, ale przy 3000 jest drugi kopniak i zmienia się dzwięk na bardziej agresywny (coś jak VTEC w Hondach). Jeździ już tak od dłuższego czasu i trochę mnie to irytuje bo u niektórych przy 1500 obr jest mniejszy lag niż u mnie przy 2000-2500.
Czujnik MAP jest wyczyszczony (odczyty z ELM'a pokrywają się ze wskazaniami na zegarze doładowania), MAF też był niedawno czyszczony, filtr powietrza czysty, filtr paliwa wymieniany rok temu jak regenerowałem wtryski.
Może pompa CR pada, albo czujnik na szynie CR lub znowu wtryski?
Wszelkie sugestie mile widziane.
EDIT: Nie wiem w jakim stanie są świece i termostaty (wskazówka temp silnika zachowuje się normalnie, trzyma równy pion)