View Single Post
Stary 07-11-2011, 19:05   #4
deusx
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Czasami przyrywa i traci cześć mocy po rozgrzaniu

Witam, dzięki za odpowiedź.

Trafiła mi się ponownie taka sytuacja, na benzynie objaw praktycznie znika, więc może na gazie kable biorą po prostu więcej mocy czy coś. A ten smród to jednak nie sprzęgło, tylko gaz (bardzo podobne, niemiłe zapachy).

Tak czy owak, wymienię kable, świecie, pojadę do gazownika na regulację i sprawdzenie całego układu gazowego i dam znać, czy problem znikł.

Mam pytanie co do sprzęgła, wykluczyłem je, nie ślizga się, biegi wchodzą bez żadnego problemu jednak bierze ono przy samej górze już. Ma w prawdzie przejechane 250 kk, jednak większość to autostrady, więc i jego zużycie nie będzie wcale tragiczne.
Gdy mam wysokie obroty (4 - 5k) i wcisnę sprzęgło to jest szarpnięcie autem, dzieję się podobnie, gdy zmienię bieg i puszczam delikatnie sprzęgło, praktycznie zawsze jest delikatne szarpnięcie. Czy to może być już po prostu zjechana tarcza czy wysprzęglik lub pompa ? Jeżeli chodzi o pedał sprzęgła, nie zachowuje się on dziwnie, zawsze taka sama twardość, odbija na samą górę. Jeżeli chodzi o ruszanie, to sprzęgło reaguje idealnie (tylko, że wysoko po prostu) nic się nie ślizga etc. Zaznaczę, że na lpg problem szarpania się minimalizuje praktycznie do zera (ale jednak jest), na pb szarpanie jest dość spore.

Ostatnio edytowane przez deusx ; 07-11-2011 o 19:08
deusx jest offline   Odpowiedź z Cytatem