Niestety sztuka!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Jedna z najtańszych na rynku (nie wliczając chińskie) ;D. Continentale po 1000,00 zł!!!!! Zakładam że pare (3-4 sezony) przejade-w perspektywie czasu koszty się rozłożą.Trochę za późno obudziłem się z oponami... Myślałem nad używanymi (bywają okazje)ale nic ciekawego nie było....
Nacodzień jeżdźe z dzieckiem więc bezpieczeństwo stawiam na pierwszym miejscu! Opona musi być pewna w każdych warunkach i w każdej prędkości.
Co do rozmiaru? Felga fordowska 7,5 cala '17".Rozważałem różne opcje:
1. 215/50/17 - byłem w paru punktach oponiarskich - odradzali ponieważ ciężko byłoby na nią założyć, samochód nie ma homologacji z tym rozmiarem (po lifcie felga 7.0 "17"), wrazie czego ubezpieczyciel mógłby się przyczepić że rozmiar nie zgodny (wiadomo jak to z nimi jest),
2. 215/55/16 - najrozsądniejszy wybór ale.....zakup felg "16" (z używanymi bywa róznie-ostatnio brak) a nowe dezenty ok. 1400 zł, + opony - cena ok. 500 zł/szt. (przyzwoite) . Suma suma sumarum wychodzi trochę drożej. Wiem żę komfort jazdy jest dużo lepszy i spalanie spada ale już po jabkach....
Co do jazdy 235/45/17 - Samochód jest twardy!;/ Czasami za twardy. Wiem że felga jest narażone na uszkodzenia ale staram się jeżdzić ostrożnie i omijać nasze piękne dziury. Mam nadzieje że przejade zimę bez bólu......;D