View Single Post
Stary 09-11-2011, 15:23   #2
hlmale
ford::beginner

Model: GALAXY
Silnik: 2,8 VR6
Rocznik: 98
Domyślnie Odp: Prawne problemy z uzyskaniem wpisu gaz

Pierwszy dokument to przegląd kiedy pan zauważył, że pojazd jest wyposażony w instalację gazową.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- 1 -

Jak widzicie, pan diagnosta przeprowadził badanie techniczne łącznie z gazem, więc poświadczył dobry stan techniczny instalacji.
Wpisał niestety, że stempelek w dowodzie będzie uzupełniony po uzupełnieniu wpisu GAZ.

Idę zatem do Wydziału Komunikacji UMŁ, składam wniosek o wpisanie Gazu i nowego Haka.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

- 2 -

Pani spogląda na fakturę, na homologację i papiery od zbiornika i mówi, iż nie może wpisać adnotacji gaz - zbyt długo [jest na to 30 dni] gaz nie był wpisany i dlaczego diagności tego nie widzieli??
Idę do sekretariatu i składam papiery... tu zaczyna się moje piekło

A to papiery montażu gazu sprzed 2 lat:

- 3 -

- 4 -

Ten ostatni nie jest wymagany, ale uznałem, że będą mogli sobie więcej wyjaśnić. Pozatym zwróćcie uwagę na datę ważności zbiornika.

- 5 -

Po dwóch tygodniach nadeszło wezwanie:

- 6 -

Pani inspektor uznaje zatem, że w czasie badań w stacjach kontroli pojazdów w roku 2009 i 2010 instalacja LPG była zdemontowana. Starając się wyjaśnić sprawę piszę oświadczenie [podpisane wniosek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.] w sposób chyba dla wszystkich zrozumiały i chyba budzący jedynie wątpliwości dlaczego diagności nie widzieli instalacji.

Logicznie mysląc, nie opłacałoby mi się demontować instalację LPG jechać na przegląd i ponownie montować instalację - nawet gdybym robił to sam, lub gdyby robił to tani mechanik, w końcu koszt badania LPG wynosi jedynie 60zł PLN.

- 7 -

Wniosek zaniosłem pani do pokoju, starałem się to załatwić w sposób negocjacyjny, czyli grzecznie i w sposób logiczny. Wiem, że istnieje możliwość, iż jak udowodnię w jakiś sposób, że instalacja była zamontowana zawsze pogrążę biednych diagnostów, którym osobiście nic nie powiedziałem...
  • zadaję pani pytanie czy diagnosta mógł nie zauważyć instalacji??
  • - nie. diagnosta musi zobaczyć instalację i nie ma możliwości, żeby jej nie widział
  • czy diagnosta ma jakieś wytyczne, czy ścieżkę postępowania??
  • - tak
  • czy diagnosta musi zajrzeć wszędzie w samochód, np zbadać wszystkie kulki w łożyskach??
  • - nie musi zajrzeć w każde łożysko
  • więc jeśli nie miał wpisu w dowodzie o treści GAZ, to mógł nie szukać tej instalacji
  • - mógł
  • więc mógł nie zauważyć instalacji
  • - nie mogł

Pani rozmawia ze mną 2 godziny i już nieładnie wyrzuca mnie z pokoju. Wychodzę, nie chcę być niegrzeczny i chamski.

Po całych 2 tygodniach dostaję pismo. Pani piszę, że pozostawia wniosek bez rozpoznania. [ 1 na poniższym obrazku] oraz jednocześnie pisze, iż rozpatruje negatywnie [nr 2]. To chyba niezgodne z KPA, bo wniosek może zostać nierozpatrzony, rozpatrzony pozytywnie lub negatywnie, ale w dwójnasób??

- 8 -

W tym miejscu zaznaczone na żółto i niebiesko miejsca są nieistotne, ale w dalszym toku jednak okażą się bardzo istotne.

Zaczynam szukać rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28.09.2005r. w sprawie wykazu przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (Dz. U. z 2005r. Nr 201, poz. 1666).

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .

- 9 -

Czytam i zauważam małymi literkami przy odnośniku nr 2, że Niniejsze rozporządzenie dotyczy... pojazdów wycofanych z eksploatacji. Zastanawiam się, co mój samochód, lub instalacja na którą mam fakturę zakupu, homologację z 2008 roku ma wspólnego z pojazdem wycofanym z eksploatacji?? A no nic...

Dzwonię do dostawcy części i firmy która wystawia homologację. Pytam co zrobić?? Pani odpowiada mi, że wystarczy, że zakład montujący instalację zbada ją pod względem poprawności montażu i wystawi na to fakturę, co będzie jednocześnie poświadczeniem jej dobrego stanu technicznego.

Jadę do pani inspektor, przedstawiam fakturę za badanie [brak w moich aktach, gdyż oryginał pochłonęła pani inspektor] i jakże wielkie jest moje zdziwienie, gdy pani inspektor mówi, że jej to nie obchodzi. Ona musi mieć nową instalację. Więc zaczyna się 2 odcinek zabawy z urzędniczą scianą.

Ostatnio edytowane przez hlmale ; 11-11-2011 o 12:38
hlmale jest offline   Odpowiedź z Cytatem