Temat może troszkę stary, ale że sam kiedyś szukałem informacji na temat kamerek samochodowych i ciężko coś było znaleźć, to zostawię tu swoją opinię.
Jakiś czas temu kupiłem kamerkę CarCamOneHD 720p. Tania nie była, ale większość sprzętu na allegro miała bardzo słabą jakość (zazwyczaj 640x480) a ja potrzebowałem czegoś lepszego.
Po kilku miesiącach używania mam dość mieszane uczucia.
Z jednej strony jakość obrazu bardzo dobra. Tutaj możecie zobaczy krótki filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=mrd5p7WpPlc
Można nawet przeczytać numery rejestracyjne samochodów.
Przy takiej jakości 15 minut filmu to około 690 MB. Na szczęście przy wielkości dzisiejszych kart - ja używam 16GB - takie rozmiary to nie problem.
Wady jakie zauważyłem to:
- głos jest dość kiepski,
- instrukcja obsługi bardzo uboga,
- nieintuicyjny interfejs,
- mimo swojej ceny dalej "czuć chińszczyznę",
-kamerka teoretycznie powinna załączać się automatycznie po zapaleniu silnika, ale u mnie ta funkcja nie działała prawidłowo (w czasie jazdy potrafiła się wyłączać automatycznie co chwile). W instrukcji było tylko wspomniane że można to wyłączyć jakąś zworką, ale nic więcej. Sam musiałem dojść, że chodzi o zasilacz (trzeba go było rozebrać!) a nie o zworkę w środku kamerki.
Urządzenie potrafi oczywiście nadpisywać najstarsze pliki. Nagrania są dzielone a zasilanie jest z gniazda zapalniczki. Jest też bateria, ale nie mam pojęcia ile trzyma.