View Single Post
Stary 11-11-2011, 21:41   #34
marbit0000
ford::beginner

Model: Galaxy MKI
Silnik: 2,3
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Nagrzewnica TYŁ - jej podłączenie i regulacja

W silnikiu 2,3 16V są 2 termostaty.
jadena w silniku do silnika a drudi na wężach do tylnej nagrzewnicy. Mimo włączznikia na desce i regulatora nad lewym słupkiem nit drugi termostat nie powinien puścić ciepłego płynu na tylna nagrzwnicę jeżeli nie jest w podstawowym układzie silnikia ok 90 stopni.

1. Podstawa to ocieplenie rurek bo gdy z racji gabarytów galaxa bedziemy w zimne dni zmuszeni go dogrzać, włączymy tylna nagrzewanice to płyn się wymiesza i na wskaźniku zobaczymy spadek temp.

2. Jeżeli termostaty są sprawne to żadna dykta czy roleta nic nie da. Ja silnik (obojętnie z iloma nagrzewnicami) jest poniżej ok 90 stopni to termostat podstawowy odłącza chłodnicę. wiec co daje w tym przypadku jej zasłonięcie ????/? - ewentualnie przeciwdziała to wychładzanie się silnika przez przepływ zimnego powietrza przez lamalki chłodnicy - to jest fakt aczkolwiek mam mieszane uczucia.

Generalnie benzyne cieżko nagrzać w duże mrozy. Galax nie jest w tym gigantem.

Termostat z wąży można zastapić termostatem z łady ( kosztuje ooooooooooo dużo mniej niż oreginał ( jeden kruciec ma troche mniejszą średnicę ale to spoko, można jakoś załatwić, a w kieszeni zostaje 200 zł)

A parowanie szyb z tyłu w mrozy --- tragedia.
Parowanie szyby przód (wilgoś z powodu niedogrzanego auta) tragedia.

Nie ma aut doskonałych. Mimno to - to dobry woz za dobre pieniądze.

Miałem audice i terenówki i inne , TDI-ki i benzynki - nie powiem złego słowa na galaxy.
marbit0000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem