View Single Post
Stary 13-11-2011, 02:00   #2536
viniom
ford::beginner

Imię: marcin
Model: focus kombi ghia
Silnik: 1.8 tdci duratorq 115km
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Cytat:
Napisał smichal1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Ja również szukam informacji, gdzie w C-Maxie znajduje sie mofuł BT. W wątku jest wszystko na temat jego położenia w Mondeo, konsola środkowa. Z drugiej strony w wątku na temat doinstalowania BT, jest instrukcja z ETIS dla Focusa i C-MAXa i tam moduł zalecają montować nad schowkiem. Nie wiem czy to jest miejsce tylko przy domontowaniu modułu czy BT jest tam zawsze.
Przy okazji, orientuje się ktoś może czy Denso ma zawsze wyprowadzone gniazdo AUX?
Panowie, błagam pomóżcie, 3 razy zabierałem się za ściąganie tych osłon od strony pasażera, albo ja nie mam odwagi szarpnąć, albo w C-maxie są jakoś inaczej montowane.
Z góry dziękuję
Michał
Witam serdecznie
Nie wiem jak sprawa wygląda w C-Maxie ale opiszę jak to jest u mnie,może to pomoże (ford focus II ghia z denso i zmieniarką cd)
Wejście audio widać od razu po otwarciu schowka (szare z dziurką na jacka),co do modułu BT,moja foka go nie miała pomimo że ghia. Dokupiłem moduł BT/VC na ebay. W foce 2 serce nawigacji czyli napęd dvd znajduje się nad schowkiem pasażera (po otwarciu schowka,na górze widać czarną,dużą zaślepkę-po jej wyciągnięciu i odkręceniu dwóch srebrnych motylków, napęd opada pod kątem 45 stopni i możemy wtedy wyjąć płytę z mapami lub dokonać update),ale to nie wystarcza żeby dostać się do ew.modułu albo do zamontowania go.Trzeba wymontować cały schowek pasażera,następnie odkręcić napęd dvd z metalowej szuflady (4 śrubki torx gdzie przednie jakoś idzie,a te tylne to niech szlag trafi-gimnastyka),odpinamy kable z tyłu dvd i wyciągamy napęd,dopiero wtedy można zobaczyć moduł (nad napędem),jak wspomniałem ja go nie posiadałem.Wtyczkę do modułu znalazłem oklejoną taśmą izolacyjną i przymocowaną do wiązki kabli przy drzwiach,odkleiłem,podłączyłem do modułu i przykręciłem go jedną śrubką do szyny nad dvd. Procedura składania wszystkiego do kupy i miałem zamontowany moduł,ale jeszcze trzeba dokupić mikrofon bo go też nie ma.Mikrofon kupiłem w aso i zamontowałem go w szarym plastiku w lampce w podsufitce (jest tam miejsce na niego,trzeba wyciągnąć gąbkę-zaślepkę i podłączyć wtyczkę)To wszystko,BT działa bez problemów,VC też tylko że komendy trzeba wydawać po angielsku. W mojej foce kable były,nie wiem jak w innych fordach,ale sądzę że jak montują denso to wiązka też jest,tylko czasem nie dodają modułu i mikrofonu.
Pozdrawiam,Viniom
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg _IGP3526.jpg (86.0 KB, 77 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg _IGP3527.jpg (84.9 KB, 74 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg _IGP3528.jpg (73.7 KB, 79 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg _IGP3529.jpg (72.5 KB, 78 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg _IGP3531.jpg (81.9 KB, 74 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez viniom ; 13-11-2011 o 16:36
viniom jest offline   Odpowiedź z Cytatem