Temat: [Mondeo 2000-2007] Kolejna awaria sprzęgła, przyczyna?
View Single Post
Stary 14-11-2011, 21:05   #1
br4k
ford::amateur

Imię: Bartosz
Model: Fiesta MK6
Silnik: 1.3
Rocznik: 2006
Domyślnie Kolejna awaria sprzęgła, przyczyna?

Witam,

Szlag mnie już trafia z tym Mondkiem, co chwilę coś...
Ale po kolei.

Kupując go w styczniu sprzedający się zarzekał, że dwumasa była robiona. Faktur nie było, ale objawów zużytej też nie, więc uwierzyłem.

W lipcu podczas jazdy pedał sprzęgła został w podłodze - poszedł wysprzęglik.
Zawiozłem do warsztatu, stwierdzili, że sprzęgło z dwumasą faktycznie mogło być wymienione, ale dwumasa na używkę i jest do wymiany. Sprzęgło ok, więc można zostawić.

W weekend miałem dalszą trasę i ok 200 km od domu niespodzianka - sprzęgło zostało w podłodze. Objawy nieco inne, bo po odciągnięciu działa na ok. kolejne dwa przyciśnięcia. Nie mając za dużego wyboru zorganizowałem sznurek, podwiązałem do sprzęgła i trzymając go w jednej ręce jakoś udało mi się tym dyliżansem dojechać. Dzisiaj odwiedziłem innego mechanika niż poprzednio i stwierdził, że jest wyciek płynu w okolicy wysprzęglika i poradził jechać z reklamacją do poprzedniego warsztatu.

I tu pytanie do Was. Co mogło spowodować tą awarię? Uszkodzony fabrycznie wysprzęglik? Błąd w montażu? Reklamacja w sklepie na pewno trochę potrwa, więc i tak musiałbym się zaopatrzyć w nowy, a średnio uśmiecha mi się płacić drugi raz za rozbieranie skrzyni i nowy wysprzęglik. A może poszło coś innego?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
br4k jest offline   Odpowiedź z Cytatem