Temat: [S-MAX 2006-2015] 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?
View Single Post
Stary 14-11-2011, 23:25   #183
Krzysztof_S
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1,6 Eco Boost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 1.6 Ecoboost - polecacie, odradzacie?

Hej,

Dzieki wielkie za posty. Ja raczej zostane przy benzynie. Auto bedzie robic 20tys. Wiec nie kupie diesla dla oszczednosci.

Anwood, z jakim dieslem porownywales 1,6 160km? Tez w S-max?

Mialem okazje sie przejechac Mondeo 1,6 160km i Dieslem 2,0 140km, i w miescie zdecydowanie lepiej sie jedzie 1,6 160km.
Jedyna wada to (wyciszony) szum elektrycznej kosiarki, ale diesel zbieral sie ze swiatel relatywnie slabo.

Zeby nie bylo, uwielbiam Diesle. 160km w Insigni TDCI jest ok, i to ten samochod robi gro kilometrow. Passat 170km tez by super.
Nie wiem dlaczego, ale cos ten 140km Forda mi nie podpasowal, a nie sadze, zeby 20km robilo taka roznice...

O 163km diesla kraza opinie, ze awaryjny (nie wiem nie znam sie), wiec prawdziwym marzeniem bylby 2,2 i 420 momentu obrotowego.

Ale tu po drodze jest 2,0 Eco Boost. I to ten silnik jest dla mnie w tej chwili najwieksza konkurencja do 1,6 Eco Boost.

Gdyby nie ten Power Shift, to bym bral 2,0. A tak ... dumam i dumam.
Za chwile mi sie zablokuja opcje w zamowieniu i zostane z 1,6. :-)

Ale na razie sa otwarte, a Planet Car obiecal, ze w razie czego skonfiguruje 1,6 na salon, a ja sobie moge zamowic 2,0, tylko ze bede czekal od nowa...

Wiem, ze temat porownania 1,6 i 2,0 juz byl. Ale nie bardzo mozna cos wywnioskowac, bo jeden to z definicji manual, a drugi to z definicji power shift.

Ktos wie cos o awaryjnosci Power Shifta?

S-max jest dla zony i na rodzinne wyprawy.
Krzysztof_S jest offline   Odpowiedź z Cytatem